Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
BANDIĆGRAD
Tomislav Tomašević na današnjoj sjednici ZG-Skupštine (foto Facebook)

Tomislav Tomašević Senf:
Bandić ne osjeća odgovornost i ne želi odgovoriti, ali neću šutjeti i neću odustati!

Tomislav Tomašević na današnjoj sjednici ZG-Skupštine (foto Facebook)

– Bandić očito ne osjeća nikakvu političku odgovornost za činjenicu da je u petak gotovo trećina njegove gradske vlade nepravomoćno osuđena zbog krivotvorenja GUP-a koji je omogućio korist nekim privatnim investitorima. Na moje izravno pitanje o njegovoj političkoj odgovornosti za “aferu GUP”, koje sam mu upravo na aktualnom satu postavio, nije želio ništa odgovoriti, što je prvi put u dvije godine otkad mu na aktualnom satu postavljam pitanja – poručio je danas sa sjednice zagrebačke Skupštine Tomislav Tomašević Senf, oporbeni vijećnik platforme Zagreb je naš! 

Nakon 7 godina od pokretanja istrage od strane USKOK-a i 4 godine od podignute optužnice, prošli petak konačno je došlo do pravosudnog epiloga. Nepravomoćno je osuđeno čak 5 bivših pročelnika i šefova tj. gradskih ministara za tzv. ispravke GUP-a koje su omogućile korist privatnim investitorima. Sud je utvrdio da su “ispravci tehničkih grešaka” koje su pročelnici provodili zapravo bile izmjene GUP-a koje su trebale ići na usvajanje u Gradsku skupštinu. Zamislite reakciju javnosti da je trećina Plenkovićeve ili Milanovićeve vlade osuđena zbog nezakonitih malverzacija prostornih planova koji su nekim investitorima omogućile korist, no u Bandićevom slučaju to prolazi ispod radara. O visini kazni koje su bivši pročelnici dobili dalo bi se raspravljati kao i o činjenici da je ista vještakinja od istrage do suđenja umanjila svoju procjenu koristi koju su ispravci pribavili privatnim investitorima čak za 200 puta. Ali neću šutjeti i neću odustati!! – ustvrdio je Tomašević.

Ipak, nešto kasnije je Milan Bandić, umjesto odgovora na pitanje o političkoj odgovornosti, Tomislavu Tomaševiću poručio ‘da je trebao živjeti u vrijeme bivše države i tadašnjeg Kaznenog zakona i njegova članka 133. koji je propisivao da svi koji zlonamjerno i neistinito prikazuju društveno-političke prilike u zemlji mogu biti osuđeni zatvorom od jedne do deset godina.’, kako javlja RTL. 

Time je valjda htio reći kako bi u Jugoslaviji netko tko se suprostavlja gradonačelniku mogao završiti na robiji u trajanju deset godina. Čini se kako ZG-gradonačelnik dobro pamti te bivše jugoslavenske zakone koji su se primjenjivali za ušutkivanje onih koji se usude kritizirati vlasti.

Sjeća se toga možda iz vremena kada je bio tzv. stručno-politički radnik za Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu u poduzeću za sladolede i ostalu smrznutu hranu Ledo, te kao kasniji zaposlenik u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske na zagrebačkoj Peščenici.

Milan Bandić na predizbornom plakatu (foto Facebook)

O istj temi su se oglasili i u Zelenoj akciji, poručivši: Bandićevoj upravi jasna poruka: za kriminal više ni guljenje krumpira! Evo njihove objave:

– Za nevjerojatne malverzacije s prostornim planovima koje su počinili u to vrijeme Bandićevi najbliži suradnici, jučer je Županijski sud u Zagrebu izrekao simbolične kazne. Epilog je to trakavice koja traje preko 10 godina i u kojoj je teško povjerovati da zagrebački gradonačelnik nije znao za teška kršenja zakona i ogromna pogodovanja pojedinim investitorima. Zelena akcija i Pravo na grad zgroženi su ovakvom sudskom praksom koja šalje poruku kako za pogodovanja i malverzacije u prostornom planiranju počinitelji neće biti ozbiljno kažnjeni.

Još 2010. pojedini mediji su izvještavali kako je, nakon što je afera otkrivena, tada već bivša tajnica Gradske skupštine, koja je jučer proglašena krivom, „odgovornost prebacila na gradonačelnika Milana Bandića te im rekla da je ispravke potpisivala zbog investitora“. Radi se o slučaju u kojem je USKOK bio optužio tada visokopozicionirane Bandićeve suradnike da su u periodu od 2007. do 2009. pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako određenim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna. Prema optužnici, to su radili nakon što je to od njih zatražila neutvrđena osoba.

Pojednostavljeno, optuženi su da su, nakon što bi Gradska skupština usvojila određene prostorno-planske dokumente, pod krinkom ispravaka pravopisnih i sličnih grešaka u tekstu, zapravo radili ozbiljne sadržajne izmjene poput značajnog povećanja katnosti i količine izgradnje i prenamjene zemljišta. Tako promijenjene Odluke su zatim objavljivali kao službene dokumente, a to sve su radili jer je od njih to zatražio netko koga očito slušaju, tj. netko tko ima moć nad pročelnicima gradskih ureda i zavoda. Smatramo da za nikoga od osuđenih više nema mjesta u Gradskoj upravi te da onima koji su još eventualno zaposleni moraju biti otkazani ugovori o radu. 

Skandalozno je da je sada, nakon višegodišnjeg postupka, USKOK umanjio štetu za čak 99,5%, odnosno s 68,65 milijuna kuna na samo 340 tisuća kuna. Na taj način omogućio je da optuženi, iako proglašeni krivima, budu osuđeni na simbolične uvjetne kazne. Bandićevu upravu od početka prate ozbiljne afere vezane uz prenamjene zemljišta, pogodovanja
sumnjivim investitorima i općenito urušavanje sustava prostornog planiranja, a ovakve presude i USKOK-ovi postupci koji idu na ruku optuženima samo pobuđuju sumnju u neovisnost pravosuđa. Pozivamo USKOK da konačno istraži ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima.

Tomislav Tomašević na današnjoj sjednici ZG-Skupštine (foto Facebook)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI