Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
MEDIJI
Sve je duža lista onih koji bojkotiraju HRT

Sve je duža lista onih koji bojkotiraju HRT

Sve je duža lista onih koju su se odlučili pridružiti bojkotu HRT-a koji je pokrenulo tridesetak udruga civilnog društva kao znak potpore Hrvatskom novinarskom društvu, medijima i novinarima protiv kojih je javna televizija podigla 36 tužbi.

Nakon što su se u bojkot HRT-a uključili Radnička fronta i politička platforma Možemo, sada su to učinili i SDP, START Dalije Orešković, stranke Amsterdamske koalicije te nezavisni  saborski zastupnik Marko Vučetić.
-HRT nije objektivan i profesionalan javni servis kakav bi trebao biti te nastoji ušutkati novinare i medije koji to ističu kao problem, kao i vlastite novinare koji pokušavaju profesionalno obavljati svoj posao, navodi Orešković u svojoj objavi o bojkotu HRT-a.
Svjedočimo podilaženju HRT-ovih upravljača i urednika vladajućoj politici te nejasnim i nevidljivim centrima moći, ističu iz Amsterdamske koalicije.
-Unatoč tvrdnjama predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o odličnom stanju sloboda hrvatskih medija, svjedoci smo postojanih i snažnih pritisaka na hrvatske novinare zbog slobodne javne riječ, a posebice na HRT-u, stoji u njihovom obrazloženju.
Saborski zastupnik Marko Vučetić  je na svom Facebook profilu danas napisao kako se Klub nezavisnih zastupnika bojkotu pridružio još prošlog tjedna. -Želimo HRT kao javni servis koji građane informira te je u funkciji istine i javnosti. Jasno nam je da tako ne misle sve političke opcije, a one će biti gledane i slušane na HRT-u do prosvjeda koji će se održati 2. ožujka, piše Vučetić.
-HRT kao javni servis mora služiti javnosti, a ne biti produžena ruka vladajućih. SDP će se uvijek snažno i glasno boriti za slobodu govora, slobodu medija te slobodan rad novinara i zaštitu njihove profesije u cilju zaštite javnog interesa, ističe SDP koji je pozvao HRT da što prije povuče “nedemokratske i neosnovane tužbe protiv novinara i medija te time pokaže da poštuje Ustav i minimalne demokratske standarde za koje se izgleda i dalje moramo boriti”.
Svi koji su se pridružili bojkotu HRT-a neće sudjelovati u programu HRT-a, ni pojavljivanjem u HRT-ovim studijima ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama do 2. ožujka kada će se održati prosvjed Hrvatskog novinarskog društva “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI