Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
GRAĐANI / PRAVDOSUĐE / REAKCIJA
Postavljanje spomenika - foto: HRT/Hrvoje Reder

Presuda Zoranu Ercegu ‘ozbiljna sistematska ugroza prava građana i građanki na slobodu okupljanja i izražavanja u RH’

Postavljanje spomenika - foto: HRT/Hrvoje Reder

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava obratli su se javnosti povodom presude Zoranu Ercegu zbog nekoliko rečenica izgovorenih na svečanm otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu. Podsjećamo, osuđen je na 15 dana zatvora i godinu dana zabrane približavanja brončanom kipu. Ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanki na slobodu okupljanja i izražavanja u RH, smatraju. Priopćenje je u nastavku.

 

Reakcija povodom nepravomoćne presude Zoranu Ercegu

PRAVOSUDNI UDAR NA SLOBODU IZRAŽAVANJA

Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava izražavaju zabrinutost današnjom presudom g. Zoranu Ercegu kojom je hrvatsko pravosuđe propustilo zaštiti njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja. Naime, g. Erceg je nepravomoćno osuđen na 15 dana zatvora uvjetno na 12 mjeseci te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja spomeniku Franji Tuđmanu jer je svojom izjavom “Zločincu ste digli spomenik” kršio javni red i mir i izazvao “opće zgražanje”.

Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Europski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se također štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivima, šokantnima ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva’. Zbog toga organizacije za ljudska prava smatraju kako se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Osim izravnih negativnih posljedica po ljudska prava g. Ercega, ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanski na slobodu okupljanja i izražavanja u RH. Nadamo se da će drugostupanjski sud postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz Europske konvencije i u žalbenom postupku direktno primjeniti pozitivnu praksu Europskog suda i time osigurati zajamčena temeljna ljudska prava i slobode.

Postavljanje spomenika – foto: HRT/Hrvoje Reder

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI