Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
MEDIJI / PRAVDOSUĐE
Arhiva:Plakat za okrugli stol 'Novinarstvo pred sudom'

“Novinarstvo pred sudom”:
Sudbonosna rasprava o poplavi sudskih tužbi protiv novinara i medija

Arhiva:Plakat za okrugli stol 'Novinarstvo pred sudom'

“Novinarstvo pred sudom”  – jezgrovito je nazvana rasprava, odnosno okrugli stol koji priređuje Hrvatsko novinarsko društvo, a održava se sutra (6. veljače 2019. godine) s početkom u 11 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, u Perkovčevoj 2.  Kako je javnost već upoznata, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj se događa prava poplava sudskih tužbi protiv novinara, novinarskih redakcija i medijskih nakladnika. Očekuje se veliki broj kompetentnih i mjerodavnih sudionika, pa bi na neki način sutrašnja rasprava trebala imati sudbonosni značaj za medijske slobode u Hrvatskoj.

Kako bi stvar bila tragičnija, proteklih tjedana se nižu tužbe kojima tzv. javni servis u Hrvatskoj, odnosno uprava HRT-a, tuži druge medije u Hrvatskoj , pa čak i svoje sadašnje i bivše novinare. Osim toga, niz medija i novinara je tuženo od strane visokopozicioniranih političara i javnih osoba jer im je navodno nanešena tzv. duševna bol. Zbog toga su brojni novinari su osuđeni i kažnjeni za nanošenje duševne boli, premda je utvrđeno kako su u svojim tekstovima iznosili istinite činjenice. Usljed bezumno visokih sudskih kazni mnogi su novinari i njihove obitelji dovedeni pred egzstencijalni slom, a nekim medijima je zaprijetilo gašenje ili su pak propali. Stoga mnogi upozoravaju kako bi nastavak takvog stihijskog sudovanja protiv novinara mogao dovesti do drastične ugroze slobode medija u Hrvatskoj.

Ilustracija

– Okrugli stol bavit će se problemom golemog broja građanskih i kaznenih postupaka koji se pokreću ili vode protiv novinara i medija te zloupotrebom prava na zaštitu časti i ugleda. Koji su razmjeri opasnosti sudskog progona kritičkih medija i novinara i je li cilj tužbama ušutkati i zastrašiti kritičko novinarstvo, odnosno uvesti cenzuru i autocenzuru? HND će na okruglom stolu predstaviti rezultate ankete o predmetima koji se vode protiv novinara i medija te postaviti svoje zahtjeve zakonodavcu, dok će petero novinara osuđenih zbog djela povrede časti i ugleda govoriti o svojim slučajevima – vele u HND-u. 

Tako će sutra uvodničari biti:  Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista, Davorka Blažević, glavna urednica Trisa (kojega upravo čitate), Suzana Bandić, novinarka Zadarskog lista, Domagoj Zovak, urednik News Bara i Vladimir Matijanić, novinar Slobodne Dalmacije.

Predviđeno je kako će na sutrašnjoj tribini aktivno sudjelovati veliki broj sudionika iz politike, pravosuđa i medija, pravnih stručnjaka, odvjetnika, urednika, novinara itd. Među ostalima nešto bi o ovoj temi trebao reći i Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa. Što će ministar reći slušat će i Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, Sanja Katušić Jergović, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Sanja Grgurić Hojski, sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, Vesna Alaburić, odvjetnica, Vanja Jurić, odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, odvjetnica, Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, novinar Telegrama Drago Hedl, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić i izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ilustracija: Članovi Skupštine HND-a u minuti šutnje za pokojne kolege (foto TRIS/G. Šimac)

Kako kažu organizatori, pozvani su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić, pa je moguće da i oni kažu što misle o poplavi tužbi prema medijima, odnosno bujici sudskih procesa koje je HRT usmjerio prema drugim hrvatskim medijima.

Moderator ovog, za medije i demokraciju u Hrvatskoj, vrlo značajnog skupa biti će Domagoj Novokmet.

Inače, ponovimo kako će u uvodnom dijelu skupa o sudskim tužbama protiv nje i portala koji čitate govoriti i naša glavna urednica Davorka Blažević.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI