Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
IZDVOJENO
Izvor: N1

Nismo više mogli šutjeti:
Tišnjanski vatrogasci prosvjedovali u znak potpore Frani Lučiću

Izvor: N1
Tišnjanski vatrogasci danas su prosvjedovali u znak potpore kolegi Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu u Kornatskoj tragediji. Vatrogasnim vozilima sa upaljenim sirenama vozili su kroz rotor na Kapeli, blokirajući promet. Na Kapeli se okupilo stotinjak mještana Tisnoga, susjednih mjesta te pripadnici DVD-ova s područja cijele županije koji su nosili majice s natpisom: Svi smo mi Frane Lučić.
Prosvjedom su željeli ukazati na nepravdu koja je nanesena Frani Lučiću jer već deset godina ne uspijeva doći do odštete za stradanje u požaru na otoku Kornatu.
– Dvanaest godina je prošlo od tragedije, a već deset godina traju razni sporovi kojima Frane traži odštetu zbog ozljeda zadobivenih gaseći požar u Nacionalnom parku Kornati. Nedavno je donesena nepravomoćna presuda u sporu protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika kojom je sud napokon naložio da se Frani isplati određena odšteta. Nadali smo se da će napokon završiti agonija te smo s tom nadom uputili dopis na adresu Ureda predsjednice, predsjednika Vlade, Ministarstva pravosuđa, kao apel da se ne žale na donesenu presudu, da prihvate obvezu i napokon isplate odštetu. Naravno, odvjetništvo se žalilo i time je još jednom produžena agonija kojoj nema kraja. Nismo više mogli šutjeti. Ovim mirnim prosvjedom želimo ukazati na nepravdu, neosjetljivost sustava, na pojedinca koji je tu zakinut i ostavljen od svih da se bori sam sa svojom obitelji protiv cijelog sustava, da živi sa boli i sjećanjima, s teškim ozljedama i velikim troškovima. Cijelo desetljeće je prošlo, ne znam koliko još treba. Ovim prosvjedom možemo barem upozoriti, apelirati i nadati se da će se nešto napokon riješiti. Svi smo mi Frane naš. Danas, sutra ovo se može dogoditi bilo kome od nas. Što će onda biti? Da li bilo kao u njegovom slučaju?, poručio je s prosvjeda Zvonimir Čorkalo, predsjednik DVD-a Tisno.
Čorkalo je kazao kako se svi sjete Frane Lučića samo krajem kolovoza.
– Kad je godišnjica tragedije svi dođu u Tisno i tapšaju ga, svi su po DVD-u, slikaju ga, svi su ljubazni, ali od tapšanja nema ništa. Kada ti dani prođu, Frane ostane sam. Iskreno se nadam da će se naš apel čuti i da će doći na pravu adresu i potaknuti što skorije rješenje ove muke i patnje koja traje već 12 godina.
Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno dodao je kako je ovo samo prvi prosvjed, a sljedeći će biti na Markovu trgu.
Na prosvjedu je bio i Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.
 -Sve je ovo tužno i žalosno i sve ovo otvara rane stare već 11 godina. Tužno je što Frane mora prolaziti i drugu političku bitku, a trebalo je samo donijeti jednu političku odluku na Vladi RH, a to je da Državno odvjetništvo u ime Vlade ne uloži žalbu na presudu Suda u Zagrebu. Moram kazati kako je Frane nevoljko tužio Općinu Tisno i DVD Tisno, ročište je krajem drugog mjeseca i ako se država ne odluči snositi trošak i odgovornost za njegove ozlijede mi ćemo ići u smjeru dogovora i nagodbe, iako je to financijsko samoubojstvo za proračun Općine Tisno, no pokušat ćemo naći nekakvo rješenje, kazao je Klarin.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI