Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
FESTIVALI / FILM
Najbolje od recentne svjetske dokumentaristike na 15. ZagrebDoxu

Najbolje od recentne svjetske dokumentaristike na 15. ZagrebDoxu

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox donosi najzanimljivije dokumentarce dugog i kratkog metra iz cijelog svijeta. U osam dana više od sto filmova o najaktualnijim zbivanjima u suvremenom društvu i važnim društveno angažiranim pričama.

Okosnicu ovogodišnjeg programa 15. ZagrebDoxa, koji se održava od 24. veljače do 3. ožujka, čine međunarodna i regionalna konkurencija u natjecateljskom dijelu i osam tradicionalnih kategorija u službenom programu: Majstori doxa, Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Happy Dox, ADU DOX i Teen Dox.
Niz sjajnih ostvarenja u utrci za Veliki pečat predvodi Minding the Gap, jedan od najvećih recentnih doku-hitova koji osvojio čak 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima(nagradu žirija za debitantski dokumentarac na Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i Sheffieldu, posebno priznanje na CPH:DOX-u, nagrade na IDA-i i DOXA-u i čak tri nagrade na nedavno održanoj dodjeli Cinema Eye Honors).
Debitantski film mladog američkog autora Binga Liua nastajao je tijekom 12 godina iz niza intimnih zapisa koje je autor snimao kao tinejdžer. Trojicu skejtera iz Rockforda u državi Illinois upoznajemo na pragu zrelosti. Dinamične i hipnotizirajuće scene snimljene sa skejtborda samo su podloga za drame koje se odvijaju u njihovim životima: Zacka očekuje rođenje prvog djeteta, za što još nije spreman, Keire bezuspješno pokušava pronaći prvi posao, a treći protagonist je sam redatelj. Osim ljubavi prema skejtu i osjećaju slobode koji donosi, mladiće povezuje teško djetinjstvo obilježeno obiteljskim nasiljem, alkoholizmom i utjecajem toksičnih muških autoriteta koje i sami počinju preslikavati u intimnim odnosima.

Filmovi nominirani za nagrade Oscar i BAFTA

U programe ovogodišnjeg ZagrebDoxa uvršteno je čak šest dokumentarnih filmova u utrci za prestižne nagrade Oscar i BAFTA. Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu Free SoloOkrug Hale jutros, večeras (Hale County This Morning, This Evening) i već najavljeni U procijepu (Minding the Gap), a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – Crna ovca (Black Sheep). Za Oscara se natječe i prošlogodišnji pobjednik ZagrebDoxa O očevima i sinovima (Of Fathers and Sons) redatelja Talala Derkija.

Biografski dox: O sportskim genijima i snažnim ženama 

Filmovi uvršteni u službeni program Biografski dox  daju zanimljiv uvid u živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta.
Ove godine imamo priliku upoznati dva sportska genija: legendu tenisa Johna McEnroea i  penjača Alexa Honnolda. Dva filma u fokusu imaju hrabre žene. Ratna izvjestiteljica Marie Colvin predstavljena je u dokumentarcu koji prati njezinu posljednju izvjestiteljsku misiju, a jedan od naslova otkrit će što se dogodilo s nekadašnjom pop-senzacijom Kate Nash. Program donosi i film o indijskom nobelovcu i neumornom aktivistu za prava djece Kailashu Satyarthiju.
U carstvu savršenstva (In the Realm of Perfection) francuskog autora Juliena Farauta živopisni je pogled izbliza na tenisku legendu Johna McEnroea na vrhuncu njegove karijere u osamdesetima. To je istodobno i zanimljiva studija sporta, ljudskog tijela i pokreta. 
Britanski dokumentarac U posljednjem trenutku (Under the Wire) u režiji Chrisa Martina priča je o posljednjoj, fatalnoj misiji cijenjene britanske reporterke i ratne izvjestiteljice Sunday Timesa Marie Colvin, ali i svjedočanstvo strahota koje prolaze hrabri novinari diljem svijeta u potrazi za istinom. U veljači 2012. godine Marie Colvin stigla je u Siriju u pratnji fotografa Paula Conroyja kako bi izvještavala o sudbinama civila zatočenih u Homsu pod opsadom sirijske vojske. Marie se nikad nije vratila s misije, a ovaj dokumentarac, koji se temelji na istoimenoj knjizi Paula Conroyja, priča je o njezinim posljednjim danima.

Paul Conroy i Marie Colvin

Cijena neplaćenog (The Price of Free) redatelja Dereka Doneena, nagrađen kao najbolji američki dokumentarac na Sundanceu 2018. godine, daje uzbudljiv uvid u nastojanja jednog čovjeka da iskorijeni dječji rad. Film prati Kailasha Satyarthija, aktivista za prava djece, i njegov tim u nizu akcija diljem svijeta. Kao mladić, Satyarthi je napustio obećavajuću karijeru inženjera i osnovao Bachao Andolan pokret za spas djetinjstva. Procjenjuje se da je tijekom nekoliko desetljeća u Indiji spasio 87 tisuća djece. On je i začetnik jednog od najvećih pokreta civilnog društva, Global March Against Child Labor, preko kojeg su zahtijevali donošenje međunarodnog zakona protiv najgorih oblika dječjeg rada, i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014. godine, koju dijeli s Malalom Yousafzai.
Kate Nash, podcijenjena djevojka (Kate Nash: Underestimate the Girl) u režiji Amy Goldstein intimni je portret Kate Nash, nekadašnje pop-senzacije koja se odrekla novca i slave kako bi otvoreno progovorila o nejednakosti u glazbenoj industriji. S 18 godina Kate je dominirala glazbenim top-ljestvicama, putovala je svijetom na turnejama, a njene pjesme dosezale su platinaste naklade. Kad je nekoliko godina kasnije odlučila stvarati glazbu pod vlastitim uvjetima, ostala je bez svega i stigla do ruba beskućništva i živčanog sloma. Film prati Kate Nash tijekom nekoliko godina dok pokušava održati kreativnu neovisnost i istovremeno platiti režije. Putem crowdfunding kampanje prikuplja sredstva za snimanje novog albuma, seli se u Los Angeles i započinje karijeru u TV seriji Glow.
U programu Biografski dox ove godine gledamo i već najavljenog aktualnog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma, Free Solo u režiji Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy China. Autori prate penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da bez užeta i zaštitne opreme prvi osvoji visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite. Film je osvojio nagradu publike na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i nominiran je za nagradu BAFTA.

Majstori doxa

Službeni program Majstori doxa i ove godine okuplja neke od najznačajnijih dokumentarista današnjice: Vitalija Manskog, Viktora Kossakovskog, Nikolausa Geyrhaltera i Ivarsa Seleckisa. Nizu poznatih imena sa Starog kontinenta pridružuje se slavni novozelandski filmaš Peter Jackson.

Putinovi svjedoci

Putinovi svjedoci (Putin’s Witnesses) novi je film Vitalija Manskog, nagrađen na festivalima u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima. Kad je 31. prosinca 1999. godine Jeljcin kao prvi demokratski odabran predsjednik Rusije predao svoju vlast Vladimiru Putinu, redatelj Manski je radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao je pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Manski se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice.
Aquarela u režiji Viktora Kossakovskog iznimno je vizualno putovanje u kojem do izražaja dolazi promjenjiva ljepota i sirova moć vode. Sniman brzinom od 96 sličica u sekundi, film je dramatično svjedočanstvo nemjerljive, gole snage i hirovite prirode vode, najdragocjenijeg resursa na Zemlji. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji preko Miamija i uragana Irme pa sve do velebnih Angelovih slapova u Venezueli, voda je protagonist Aquarele, a redatelj uspijeva s nevjerojatnom vizualnom preciznošću prikazati sva njezina lica.
Bodljikava žica (Border Fence), novi film poznatog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera, važna je priča o stanju Europe danas, kao i o apsurdnosti njezinih granica. Geyrhalter budnim okom istražuje nekoliko kvadratnih kilometara oko prijevoja Brenner. Godine 2016. taj granični prijelaz između Austrije i Italije odjednom je postao poprište nove politike Europske unije prema izbjegličkoj krizi.

Latvijski dokumentarist i jedan od osnivača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivars Seleckis, u filmu Nastavit će se (To Be Continued) prati petoro prvašića iz različitih obitelji kroz cijelu školsku godinu. Redatelja posebno zanima kako se odluke koje donose roditelji odražavaju na razmišljanja djece.
Spajajući najnovija tehnološka dostignuća s prepoznatljivom posvećenošću detaljima, nagrađivani redatelj Peter Jackson u filmu Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old) daje nevjerojatan prikaz vojnika i događaja iz Prvog svjetskog rata. Uz restaurirane materijale, koloriranu arhivsku građu, originalne, uglavnom neviđene snimke iz opsežnog arhiva Carskog ratnog muzeja i intervjue za BBC, vojnici koji su se borili u Velikom ratu prikazani su u potpuno novom svjetlu.

Atraktivni su i novi ZagrebDox-ovi posebni programi: Poznati o poznatima donosi filmove slavnih autora o još slavnijim protagonistima, Slow Dox nudi gledateljima posebnu vrstu doživljaja, a Ljubav & moda donosi dokumentarce o najvažnijim imenima iz svijeta mode. Autorska večer ove je godine posvećena nagrađivanom domaćem dokumentaristu Nebojši Slijepčeviću, a filmovi ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, jednog od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokog kritičara ruske politike, bit će obuhvaćeni retrospektivom.
Osim što kroz filmske programe prati najkvalitetnije i najzanimljivije recentne i klasične dokumentarce, ZagrebDox je posvećen i načinima približavanja dokumentarnog filma raznolikoj publici i edukaciji filmskih profesionalaca putem platforme ZagrebDox PRO. Više o filmovima na službenoj stranici FESTIVALA.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI