Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
MEDIJI
Bojkotu HRT-a pridružili su se politička platforma Možemo! i Radnička fronta: HRT se pretvorio u nositelja borbe protiv slobode medija

Bojkotu HRT-a pridružili su se politička platforma Možemo! i Radnička fronta:
HRT se pretvorio u nositelja borbe protiv slobode medija

Politička platforma Možemo!: -HRT se iz javne radiotelevizije financirane iz proračuna i pretplata građana pretvorio u nositelja borbe protiv slobode medija. Radnička fronta: -Kvaliteta informativnog programa opada, pristranost prema vladajućima u izvještavanju je na rekordnim razinama, a relativizacija i normalizacija ekstremno nacionalističkih tokova iz 90-ih, pa čak i ustaštva iz 40-ih, postala je svakodnevna pojava.

Tridesetak nevladinih organizacija i nekoliko sindikata pozvali su prije dva dana na bojkot Hrvatske radiotelevizije do 2. ožujka, kada će se održati prosvjed Hrvatskog novinarskog društva “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”. Do tada predstavnici tih organizacija neće sudjelovati u programu HRT-a, ni pojavljivanjem u HRT-ovim studijima ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama, u znak solidarnosti sa svim tuženim novinarkama, novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja.
Pozivu na bojkot HRT-a pridružili su se politička platforma platforma Možemo! i Radnička fronta.
-HRT se iz javne radiotelevizije financirane iz proračuna i pretplata građana pretvorio u nositelja borbe protiv slobode medija. Poručujemo HRT-u da povuče tužbe kroz koje potražuje od drugih medija i novinara više od 2,2 milijuna kuna jer je to jedini način da vrate ugled koji tužbama navodno štite, ističe Možemo!
Do prosvjeda za slobodu izražavanja koji će se održati 2. ožujka predstavnici Možemo! će odbiti sva gostovanja na HRT-u, neće davati zasebne izjave za HRT niti će zvati HRT na događanja koje organiziraju.
-Nadamo se da će se dvotjednom bojkotu pridružiti i ostale političke stranke i inicijative, te javne osobe kojima je stalo do slobode medija i govora, te slobodnog djelovanja novinara u Hrvatskoj, poručili su.
Radnička fronta je također dala svoju podršku i pristupila bojkotu Hrvatske Radiotelevizije te do daljnjega neće slati objave i materijale, kao ni davati izjave u HRT-ovom programu, iz izvijestili su danas iz RF-a.
-Situacija na “državnoj dalekovidnici” i “katedrali duha” ide iz loše u goru, godinu za godinom. Kvaliteta informativnog programa opada, pristranost prema vladajućima u izvještavanju je na rekordnim razinama, a relativizacija i normalizacija ekstremno nacionalističkih tokova iz 90-ih, pa čak i ustaštva iz 40-ih, postala je svakodnevna pojava. Pritisci na novinarke i novinare unutar HRT-ovog pogona koji se suprotstavljaju takvom upravljanju sve su veći, a strukovna organizacija te sindikat zasad se pokazuju kao nemoćni promijeniti situaciju. Sve ovo, naravno, prenosi se i na širu medijsku situaciju i kvalitetu informiranja te slobode izvještavanja u zemlji, obzirom na centralno mjesto koje HRT ima u hrvatskim medijima, stoji u priopćenju Radničke fronte koja na kraju poziva na bojkot HRT-a te na prosvjed HND-a “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” koji će se održati 2.ožujka u 12 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI