Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
Bojkot HRT-a: Već katolici od Pape, i veći HDZ-ovci od Plenkovića

Bojkot HRT-a:
Već katolici od Pape, i veći HDZ-ovci od Plenkovića

Gordan Maras udaljio je danas s pressice zagrebačkog SDP-a novinarsku ekipu HRT-a jer su se i socijaldemokrati pridružili sve masovnijem bojkotu “hrvatske kratkovidnice” zbog serije tužbi protiv novinara u vlastitoj i drugim redakcijama. Per fin, i protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Ništa osobno, stvar principa, objasnio je Maras uz isprike novinarima koji su se našli u doista neugodnoj situaciji, barem koliko i sam šef Zg-SDP-a. Ali, solidarnost se dokazuje djelima, a ne samo riječima, pa će SDP do 2. ožujka, za kad je najavljeno prosvjedno okupljanje novinara ispred HND-a pod geslom “Novinarstvo ne damo”, ustrajati s bojkotom HRT-a, “najgoreg javnog servisa koji tuži svoje novinare”, kazao je Maras.

I ne znajući da od lošeg uvijek ima i gore. Jer, baš danas je , kako javlja Index.hr, svojoj “niski bisera” HRT dodao još jedan sjajniji i gizdaviji od mnogih. Odlučili su u emisiji “Dobar dan, Hrvatska” otvoriti temu vjeronauka u školama. U studiju tri sugovornika, sva tri apsolutni zagovornici vjeronauka u školama, a ne u crkvama, gdje im je po zdravoj logici mjesto.

Uvodni prilog Sunčice Findak u kojem se konstatira kako se već 28 godina, otkako je vjeronauk uveden kao izborni predmet u škole, postavlja pitanje je li mu tu mjesto ili ga treba vratiti u župne crkve. Ali, da ne bi Sunčica tu dvojbu rješavala, dala je priliku svojim gostima u studiju, članici Stručne radne skupine za katolički vjeronauk Tihani Petković, inače vjeroučiteljici, svećeniku don Mihovilu Kurkutu, ravnatelju katoličke izdavačke kuće Salesiana i vjeroučitelju riječke gimnazije Marinu Miletiću. Svi uvjeti za polemičku, otvorenu i objektivnu raspravu time su bili ispunjeni! Ako ćemo se šaliti. Pa takav koncept ne bi bio primjeren ni na Katoličkoj televiziji, kamoli HTV-u koji je javni servis svih svojih građana, a ne samo smjernih, bogobojaznih katolika!

Što mogu govoriti vjeroučitelji i izdavači katoličke literature, nota bene i udžbenika za vjeronauk, osim onoga što je njihov izravni interes i “poslanje”? To ne samo da je neprofesionalno, to je drsko i nepristojno! To je bila javna indoktrinacija zloupotrebom masovnog medija koji je, k tome, servis građana.

-Suvremena škola treba omogućiti cjeloviti odgoj- veli članica Stručne radne skupine za kurikulum iz vjeronauka, Tihana Petković, objašnjavajući kako to podrazumijeva “ostvarivanje potencijala intelektualnih ali onda tako i moralnih i duhovnih potencijala i u tom smislu vjeronauk daje vrlo važan doprinos. ” A ono što se na vjeronauku uči, ističe, to su upravo i ciljevi škole. Dakle, dostojanstvo ljudske osobe, izgradnja savjesti, duhovno-religiozne, etičko-moralne savjesti, ukratko učenik usvaja temeljne odgojne vrijednosti i roditelji imaju pravo na vjerski odgoj svoje djece, a to im omogućava vjeronauk u školama.

Zar bi vjeronauk koji bi djeca pohađala u crkvama, u svojim župama, bio manje vrijedan u tom odgojnom smislu? Je li uopće riječ o odgojnoj funkciji ili dominantno o statusnom pitanju Crkve koje je njezinim službenicima, i napose velikodostojnicima, prvo na umu?

Svećenik don Mihovil Kurkut objašnjavao je, pak, kako je vjeronauk multidisciplinaran, dotiče se biologije, povijesti, umjetnosti, glazbe, hrvatskog jezika, ne treba ga bubati, djeca ga vole, lako se dobiju dobre ocjene, i nema razloga za njegovo “protjerivanje” iz škola, jer mladim ljudima pomaže spoznati sebe, doći do svoga ja, reći će Kurkut, nadajući se da je upravo u tome najveće postignuće vjeronauka.

Ilustracija: Zgrada HRT-a

Vjeroučitelj riječke gimnazije Marin Miletić pozvao se čak na Borisa Jokića, bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, koji je, zamislite, nalazio mnoge pozitivne učinke vjeronauka, koji, u osnovi predstavlja izraz pluralističkog društva. Nikome se ne smije nametati, a to i nije moguće, smatra Miletić, osobito kad je riječ o 18-godišnjacima, kojih ipak, oko 78 posto pohađa vjeronauk. Uostalom, nije to nikakav bauk, vjeronauk kao izborni predmet postoji u svim zemljama EU, osim u Sloveniji. A kod nas vjeronauk postoji u obrazovnom sustavu 200 godina, s iznimkom razdoblja socijalističkog režima kad je 50-ih izbačen iz škola. A u pravilu su ga iz škola izbacivale ideologije nacizma, fašizma i komunizma-  napominje Miletić. – On je jedan od najvećih demokratskih izraza pluralizma, i odvojenosti Crkve od države, da vi možete djeci ponuditi da oni koji žele, izaberu- zaključio je, čudeći se pritom: Helou, ljudi, čemu izmišljanje tople vode?!

Da, čemu? Svećenici i Crkva su hramovi samo dobra, graditelji dostjanstva ljudske osobe, njezine moralnosti, savjesti,  pravednosti… Baš čudno da su se četiri dana u Rimu, predvođeni samim papom Franjom, mučili s vlastitim grijesima pedofilije,  grijesima prema tom istom dostojanstvu drugih osoba koje su mnogi od njih, bez savjesti, etičnosti i morala, iskorištavali, traumatizirali, uništili im djetinjstvo, nekima i život, i godinama svoje grijehe, velike sve do neba, zataškavali, prikrivali, i konačno-opraštali. Jer, za njih svjetovni sudovi nisu kompetentni…

O tome HRT ne govori. Ili, tek na razini šture vijesti. Koliko bi prenijela i IKA. To je danas hrvatski javni servis. HRT je veći katolik od Pape, veći HDZ-ovac i od samog Plenkovića. Njihova je programska politika udvorništvo, lizanje nogu režimu, masovno medijsko ispiranje mozga narodu, sasvim neovisno od toga vjeruju li i sami u to što govore ili samo govore da ih čuju oni koji ih na tim pozicijama drže. E, pa ako su oni izabrali poltronstvo kao svoju najveću “vrlinu”, mi svakako nećemo birati njih, mi ćemo ih bojkotirati. I to ne samo do 2.ožujka.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI