Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
MEDIJI
Besplatno, gratis, džabe…: AEM objavio priručnik „Novinarstvo u javnom interesu – Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

Besplatno, gratis, džabe…:
AEM objavio priručnik „Novinarstvo u javnom interesu – Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“

Agencija za elektroničke medije, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, svake godine orga­nizira edukacije za nakladnike o  temama koje oni mogu prijaviti na Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti. Tako je ciklus edukacija na temu Novinarstvo u javnom interesu održan je u organizaciji stručnog tima Panda komunikacija u suradnji s renomiranim vanjskim stručnjacima Vesnom Alaburić, Sanjom Sarnavkom, Paolom Bogović, Svjetlanom Knežević, Jelenom Tešijom, Silvijom Šeparović i Stipom Alfierom. Na dvodnevnim radionicama u Splitu, Osijeku i Rijeci, te u dva ciklusa dvodnevnih radionica u Zagrebu sudjelovalo je 99 novinara i urednika iz 62 medija.

Nizom međunarodnih pravnih dokumenata, hrvatskim Ustavom i zakonima građanima se jamči sloboda traženja, primanja i širenja informacija, odnosno pravo na pristup informacijama. Prema Zakonu o medijima, javno informiranje jest ono informiranje koje se ostvaruje posredstvom medija. Stoga je najbolji jamac ostvarivanja prava građana na javno informiranje poboljšanje kvalitete novinarstva te, posebno, novinarstva u javnom interesu. Stoga je Agencija za elektroničke medije raspisala projekt edukacije nakladnika na temu ostvarivanja prava građana na javno informiranje. Uz to, cilj je novinare i urednike dodatno educirati o njihovim obvezama i pravima pri izvještavanju u javnom interesu.

Na radionicama je posebna pažnja bila posvećena aspektima novinarskog rada koji značajno utječu na zadanu temu, poput relevantnih zakona i javnih politika, suzbijanja diskriminacije i govora mržnje u medijima, mapiranja relevantnih tema i aktera te pisanja sinopsisa informativnih emisija.

Iz tih radionica proizašao je  priručnik naslova „Novinarstvo u javnom interesu-Radna bilježnica za novinare i urednike elektroničkih medija“, a koji na 100 stranica sadrži analizu dobrih i loših televizijskih i radijskih praksi s preporukama, sinopsise televizijskih i radijskih emisija te praktične savjete za izvještavanje u javnom interesu.

Priručnik možete potpuno besplatno, gratis, džaba i mukte preuzeti ako kliknete: ovdje.

Među ostalim, u njemu možete već na 13. stranici doznati što je govor mržnje.

-Postoje brojne definicije pojma govora mržnje. Jedna od njih sadržana je u Preporuci Ministarskog odbora Vijeća Europe No.R (97) 20 od 30.10.1997., prema kojoj taj pojam podrazumijeva „sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući tu i netoleranciju izraženu u obliku agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, te diskriminacija i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i osobama imigrantskog porijekla“ – stoji u priručniku u kojem se može doznati niz korisnih informacija.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI