Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Šibenski HRAST: Nema obnove tvrđave sv. Ivana, nema studenata energetike, samo ima novca na bacanje

Šibenski HRAST:
Nema obnove tvrđave sv. Ivana, nema studenata energetike, samo ima novca na bacanje

Nema obnove tvrđave sv Ivana, nema studenata energetike, samo ima novca na bacanje, kazali su na konferenciji za novinare saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i gradski vijećnik Nenad Samaržija.

Konferenciju su HRAST-ovci održali uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Šibenika na kojoj, kako su istaknuli, neće imati priliku govoriti o, po njima, dva ključna problema.

Prvi je problem obnova tvrđave sv. Ivana koja već 30 mjeseci stoji na mjestu, kazao je Nenad Samardžija:

– Ugovor o obnovi tvrđave sv. Ivana gradonačelnik je potpisao 1.8. 2016. Kao što znate EU je tada odobrila 41, 5 milijuna kuna, a Grad je trebao nadoknaditi 7,5 milijuna kuna. Prošlo je 30 mjeseci od toga, a projekt se nije makao s mjesta. Stigle su ponude, a najjeftinija za 13,5 milijuna kuna veća od procijenjene vrijednosti radova. S  obzirom na proračun Grada koji je već prošao, postavljam pitanje gradskoj upravi i gradonačelniku odakle misli nadomjestiti 13, 5 milijuna kuna. Po meni je to trenutno nemoguće.

Projekt obnove tvrđave sv. Ivana sada je upitan zbog aljkavosti gradskog menadžmenta smatra Hrvoje Zekanović. Po njemu je situacija iznimno alarmantna jer ne vidi nijedan način da Grad osigura dodatnih 13, 5 milijuna kuna za taj projekt koji je trebao biti završen do rujna ove godine.

-Da je ova nabava bila raspisana kad je trebala, prije 20 mjeseci, kada su cijene bile itekako niže, problema ne bi bilo, Za usporedbu, samo mjesec dana nakon sv. Ivana potpisan je ugovor za projekt Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova u palači Galbiani. Taj projekt završava za dva mjeseca! Za razliku od toga, projekt obnove sv.  Ivana nije se maknuo s mrtve točke. Niti jedna važna nabava nije obavljena i ovo je jedan strašan propust zbog kojeg bi Grad, kao nositelj projekta ,mogao doći na crnu listu, istaknuo je Zekanović dodavši da se u tom slučaju Šibenik ubuduće može pozdraviti sa novcem iz EU.

Drugi problem je Studij energetike, koji je po Zekanoviću propali projekt, na kojem se također vidi rasipanje gradskog novca.

-Grad i ove godine izdvaja 2,4 milijuna kuna za Studij energetike, na koji se ove godine upisano 17 studenata. Prve godine, 2015., bilo ih je 48, zatim 30, pa 27. Od prvih 48 studenata diplomiralo ih je samo 11, što je prolaznost od samo 20 posto, istaknuo je Zekanović. Po njemu bilo bi pametnije uložiti u Veleučilište koje, kako je kazao, ima tisuću studenata i dobro radi.

– Da bi imali sveučilište kako je gradonačelnik Burić govorio, moramo imati još 2 studijska programa. To znači da bi trebali izdvajati 7,5 milijuna kuna za par diploma Jesmo li toliko bogati da bacamo novace, dok s druge strane Veleučilište novca nema, privatni vrtići nemaju subvencije, a godinama nije bilo novaca ni za besplatne udžbenike. Situacija nije bezazlena i ovo su dva ključna problema gdje se novac građana rasipa, a ključni projekti koji bi dali dodanu vrijednost gradu se ne provode, zaključio je Zekanović.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI