Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / MEDIJI / POLITIKA
Priopćenje HRT-a : Poštujemo ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja, i ne provodimo cenzuru

Priopćenje HRT-a :
Poštujemo ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja, i ne provodimo cenzuru

”HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja”, tvrde s Hrvatske radiotelevizije odbacujući navode da se na HRT- u ukraćuje sloboda mišljenja i provodi cenzura, kako se tvrdi u vrhu Hrvatskog novinarskog društva i piše u dijelu ovdašnjih medija.

HRT se oglasio priopćenjem, referirajući se na izjave novinara i urednika HTV-a te predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić, protiv kojih su podnijeli i tužbe zbog povrede ugleda i časti.

U priopćenju se  izražava žaljenje što je HRT ” bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete – zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prijenosnog računala i ostale povjerene opreme za rad”.

Napominju i da je “Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) u svome Izvješću iz siječnja 2018. o novinarskim slobodama u RH (a u sklopu misije čiju pripremu i provedbu je podržalo i Hrvatsko novinarsko društvo), u dijelu izvješća koji se odnosi na HRT, ne pronalazi da bi na HRT-u bile povrijeđene novinarske slobode – te upravo suprotno, utvrđuje pozitivne pomake u odnosu na ranija izvješća”.

Ističu da je financijska situacija i održivost financiranja osigurana,  da je stabilizirana uprava i programsko vodstvo javnog servisa, da je smanjen preneseni gubitak, stabilnim poslovanjem vraćeno povjerenje banaka, smanjeni troškovi vanjskih suradnika, ukinut agencijski rad i povećana efikasnost stalno zaposlenih djelatnika. Pozivajući se na podatke EBU-a (Europske unije javnih radiotelevizija), tvrde da je Hrvatska radiotelevizija po gledanosti u grupi najgledanijih javnih televizija u Europi.

Priopćenje je potaknuto prošlotjednim istupom vodstva HND-a koje je osudilo tužbe HRT-a protiv strukovnog društva i novinara HTV-a od kojih sudskim putem potražuju ukupno 500 tisuća kuna odštete.  Vodstvo HND-a je u tom javnom istupu ocijenilo da je to dosad nezabilježen napad na Ogranak HND-a na HTV-u, zastrašivanje slobodnomislećih novinara i pokušaj financijskog ugrožavanja HND-a.

Na istom valu je bila i reakcija slovenske eurozastupnice Tanje Fajon koja je seriju tužbi HRT-a protiv HND-a i njegovih vodećih ljudi nazvala “neprihvatljivim napadom na slobodu medija”. Postupak HRT-a oštro je osudila i Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara koja ima preko osam tisuća članova, te zatražila povlačenje tužbi i prestanak pritisaka na HND jer je to, kako su naveli, nedostojno javnog servisa.

Ilustracija: Zgrada HRT-a

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI