Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Pitanja i odgovori na najvišoj razini : Hoće li Krstičević ostati ministar? A oće…

Pitanja i odgovori na najvišoj razini :
Hoće li Krstičević ostati ministar? A oće…

Nacija u očaju zdvaja nad sudbinom ministra obrane. Krstičević je opet “na dnevnom redu” zbog najave SDP-ove interpelacije o radu Vlade zbog propalog posla s izraelskim avionima. Premijer je još nije vidio, ali, kad je pročita, obećao je, odgovorit će. Ali, u hrvatske svetinje neće dirati.  Ni po cijenu života. A ministar obrane je svetinja, ratnik, hrvatski branitelj,  domoljub, zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske, a u to se, majci,  ne dira. Ni po cijenu života. Pa kad ga novinari pitaju : Hoće li Krstičević ostati ministar? Premijer odgovara nevoljko, ali jasno: A, oće…

Ministar rada Mirando Mrsić (Fotoi: H. Pavić)

SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, kako piše N1, nazvao je fijasko s nabavom polovne hrvatske eskadrile ” velikom cirkusom i blamažom Hrvatske”, a kad se Vlada tako izblamira red je da se testira povjerenje i ministru i Vladi.  I eto nove SDP-ove interpelacije…

Zašto je ministar obrane ignorirao mailove upozorenja koji su redovito stizali iz SAD-a? Kako to da je deset mjeseci cijeli državni vrh, od predsjednice, preko premijera do ministra obrane, uvjeravao hrvatske građane da je ova vlast skromna, a Hrvatska siromašna, i kako će nam biti dostatno i 12 polovnih aviona, jer se više i bolje ne može, da bi preko noći najbolja opcija postali novi avioni, ali sad nam je dosta i samo šest?!

-Ljudi pamte, nismo blesavi. A ovakva blamaža zaslužuje i pitanje o povjerenju, ne samo ministru obrane, nego povjerenju upravljanju sustavom cjelokupne Vlade RH- zaključuje Hajdaš Dončić, koji se o toj temi oglasio iz Zaboka s ministarskog panela o „Globalnoj suradnji na olakšavanju pristupa međunarodnim izvorima financiranja za poduzetnike početnike i poduzetnike u intenzivnoj fazi rasta“…

Ministar Hajdaš Dončić (izvor vlada.gov.hr)

Iz Zaboka Hajdaš Dončić, a iz Zagreba, njegov bivši kolega Mirando Mrsić. Ražalovani SDP-ovac,  zastupnik koji danas vodi svoje “Demokrate”, obratio se, kako donosi N1, pismom šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću, više kao posredniku prema premijeru i vladi. Za koje je pripremio set pitanja o Krstičevićevom “poslu stoljeća” , koji se, smatra Mrsić, pretvorio u “prijevaru stoljeća”.

-Imajući u vidu informaciju da je SAD na vrijeme upozorio hrvatske predstavnike kako Izrael nema potrebna odobrenja za prodaju tih zrakoplova, a da se proces nabave tvrdoglavo nastavio voditi i na kraju završio kolosalnim fijaskom, ostalo je otvoreno nekoliko pitanja za koje smatram da hrvatska javnost koju ste mjesecima uvjeravali da nabava borbenih zrakoplova teče bez problema, mora dobiti jasne i nedvosmislene odgovore- smatra Mrsić.

Evo pitanja redom:

-1. Jesu li Vlada i ministar Krstičević znali za upozorenje SAD-a koje je navodno dobila i Predsjednica RH? Ako jesu, zašto nisu ništa poduzeli da se izbjegne sklapanje za Hrvatsku štetnog posla?

2. Hoće li Izrael platiti Hrvatskoj odštetu zbog propalog natječaja i odgovornosti druge strane kao što je to običaj kod svakog javnog nadmetanja. MORH nije obvezan provesti javni natječaj, ali nema zapreke da se takva klauzula ugradi u tekst nadmetanja? Postoji li takva klauzula u tenderu i ako postoji koliki je iznos odštete? Ako ne postoji, zašto je MORH proveo nadmetanje od pola milijarde dolara bez takve klauzule?

3. Kolika je bila stvarna cijena nabave izraelskog višenamjenskog borbenog zrakoplova? Prvu službenu procjenu iznio je član MORH-ova povjerenstva Christian Jagodić koji tvrdi kako ponuda iznosi 475 milijuna američkih dolara. U obavijesti Kongresu američki State Department navodi kako je vrijednost 12 zrakoplova F-16, simulatora, obuke, opreme i naoružanja 135 milijuna USD.

4. Kolika je cijena samih zrakoplova, koliko stoji simulator, kolika je cijena naoružanja, kolika je cijena prilagodbe našeg sustava, a kolika je cijena obuke naših pilota?

5. Postoji li projekcija koliko bi državni proračun koštala operativna uporaba tih zrakoplova u slijedećih 25 godina? Ako postoji koliko bi to iznosilo godišnje, a koliko za cijeli operativni vijek?

6. Da je realiziran, koju vrstu industrijske suradnje bi donio ugovor s Izraelom?

Što mislite kako će proći SDP-ova interpelacija? Ili pismo ljubopitljivog saborskog zastupnika Miranda Mrsića? Vjerojatno kao i mailovi SAD-a kod ministra obrane, predsjednice države i premjera…

Damir Krstičević/Izvor:N1

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI