Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
REAKCIJA
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora za slobodu medija, uz HND i novinare: Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti vodstvo HRT-a smjenjuje

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora za slobodu medija, uz HND i novinare:
Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti vodstvo HRT-a smjenjuje

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora uputilo je pismo predsjednici države, Hrvatskom saboru, premijeru, vodstvu HRT-a i HND-u u kojemu iskazuju ogorčenje postupanjem vodstva HRT-a protiv svojih novinara (Sanje Mikleušević Pavić i i Hrvoja Zovka), te se protive tužbama Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika.

-Mi smo u nazad 15 godina imali izvanrednu suradnju s HRT-om i njihovim djelatnicima, od Vladimira Rončevića i Mirka Galića pa sve do Sanje Mikleušević Pavić, Hrvoja Zovka. Ne možemo zaboraviti da su gđa Mikleušević Pavić i gosp. Zovko 2015. godine pokrenuli prijenos iz Vukovara, 18. studenog na Dan sjećanja Vukovar, 19. studenog na Dan sjećanja Borovo naselje i 20. studenog Velepromet i Ovčara. Je li to nagrada za sve što su profesionalno učinili do sada, da moraju van iz kuće kojoj su davali, ponajviše iz ljubavi prema Republici Hrvatskoj, te realno prikazivali i objavljivali događanja.  HRT kao javni servis koji služi za informiranje hrvatskih građana i njegovo djelovanje regulirano je zakonom. Oni moraju znati da građani RH plaćaju pristojbu za njegove usluge i javnost mora znati kako se na HRT-u troši javni novac i u kakvim se okolnostima stvara TV program.  Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti u radu HRT-a Vodstvo HRT-a smjenjuje, daje im otkaz ili ih sudskim putem proganja, da je načinjena šteta zbog „grube povrede ugleda, časti i imena“, a ne dozvoljava da se kaže istina i pokušava ušutkati sve svoje novinare i reportere te uvesti cenzuru. Stoga dajemo punu potporu Hrvatskom novinarskom društvu u nastojanju da zaštiti svoje članove – ističe u pismu Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U nastavku je čitavo njihovo pismo (ovdje je dokument: DOPIS PREDSJEDNICI VEZAN ZA HRT )

 

Ilustracija: Zgrada HRT-a

PREDSJEDNICA DRŽAVE

PREDSJEDNIK SABORA

PREDSJEDNIK VLADE

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA

HRV. NOVINARSKO DRUŠTVO

Poštovani,

nemojte nam zamjeriti što smo se morali oglasiti na ovakvoj ružnoj priči koja se proteže, a vezana je uz događanja na Hrvatskoj radioteleviziji. Zar su se promijenila vremena, a to je postala stvarnost, da svi oni koji stručno rade svoj posao i imaju svoj stav, ne odgovaraju upravi gore navedene televizije, tako da velika većina djelatnika odlazi s HRT-a u druge TV kuće i tamo nastavljaju normalno djelovati.

Mi smo u nazad 15 godina imali izvanrednu suradnju s HRT-om i njihovim djelatnicima, od Vladimira Rončevića i Mirka Galića pa sve do Sanje Mikleušević Pavić, Hrvoja Zovka. Ne možemo zaboraviti da su gđa Mikleušević Pavić i gosp. Zovko 2015. godine pokrenuli prijenos iz Vukovara, 18. studenog na Dan sjećanja Vukovar, 19. studenog na Dan sjećanja Borovo naselje i 20. studenog Velepromet i Ovčara. Je li to nagrada za sve što su profesionalno učinili do sada, da moraju van iz kuće kojoj su davali, ponajviše iz ljubavi prema Republici Hrvatskoj, te realno prikazivali i objavljivali događanja.

HRT kao javni servis koji služi za informiranje hrvatskih građana i njegovo djelovanje regulirano je zakonom. Oni moraju znati da građani RH plaćaju pristojbu za njegove usluge i javnost mora znati kako se na HRT-u troši javni novac i u kakvim se okolnostima stvara TV program.

Sve koji su ukazali na pogreške i negativnosti u radu HRT-a Vodstvo HRT-a smjenjuje, daje im otkaz ili ih sudskim putem proganja, da je načinjena šteta zbog „grube povrede ugleda, časti i imena“, a ne dozvoljava da se kaže istina i pokušava ušutkati sve svoje novinare i reportere te uvesti cenzuru. Stoga dajemo punu potporu Hrvatskom novinarskom društvu u nastojanju da zaštiti svoje članove.

Molimo Vas da svojim autoritetom djelujete na Vodstvo HRT-a da riješe sve negativnosti i propuste i ponašaju se kao prava hrvatska ustanova koja promovira sve one realne i pozitivne stvari kako bi obradovali građane Republike Hrvatske

S poštovanjem!

Predsjednik

Danijel Rehak, prof.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI