Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KARIJERE / krka / POLITIKA
Bira se novi ravnatelj NP Krka: Josipa Rimac najizgledniji izbor ministra Ćorića?

Bira se novi ravnatelj NP Krka:
Josipa Rimac najizgledniji izbor ministra Ćorića?

Josipa Rimac, aktualna državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša, dugogodišnja kninska gradonačelnica, najizglednija je nova ravnateljica Javne ustanove Nacionalni Park “Krka”.  Tako bar tvrde izvori bliski HDZ-u, no, hoće li se Josipa doista “vratiti kući” i zasjesti na ovu prestižnu fotelju koja je politička samo u smislu kadroviranja, znat će se, kako kaže član Upravnog vijeća NP Krka i šef ŽO HDZ-a šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić, početkom veljače.

Inače, čak devet prijava zainteresiranih kandidata pristiglo je na natječaj za ravnatelja u ovoj iznimno uspješnoj i profitabilnoj parkovnoj javnoj ustanovi. Natječaj je raspisan 27. prosinca 2018. , a zaključen je 4. siječnja ove godine. Objavljen je u dnevnom tisku ( Jutarnjem i Večernjem listu) te na mrežnim stranicama NP Krka. Radi se o redovnom reizboru čelnog čovjeka Parka zbog isteka punog četverogodišnjeg mandata sadašnjeg ravnatelja.

Devet kandidata

Aktualni ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić izabran je na tu dužnost u veljači 2015., a kako saznajemo, prijavio se i na novi natječaj s ambicijom da konkurira za drugi mandat.  Osim Šakića, kandidirale su se, kako neslužbeno saznajemo, i Josipa Rimac, ali i ravnateljica Studentskog centra u Šibeniku Nella Slavica. Spekulira se kako je za tu atraktivnu sinekuru bio zainteresiran i direktor Zelenog grada Novica Ljubičić, te prodekanica za nastavu šibenskog Veleučilišta, potpredsjednica Županijske skupštine šibensko-kninske i odnedavna članica HDZ-a, dr. znanosti (biologinja) Tanja Radić Lakoš (bivša pripadnica Loze). No, pozivajući se na izravni razgovor koji je s njom obavio, Dujić tvrdi da mu je Radić Lakoš kazala da se nije prijavila na natječaj.

Tko su ostali kandidati, nije nam poznato. Zna se tek da je od devet prijava njih šest pristiglo s poznatom adresom pošiljatelja, a tri su bez adrese, pa se zasad ne zna tko iza njih stoji. S obzirom na atraktivnost pozicije i činjenicu da se radi o ustanovi koja spada u sam vrh hrvatskih nacionalnih parkova, s tolikom posjećenošću da je to danas jedini NP kod nas s limitiranim brojem ( do 10 tisuća ) dnevnih posjetitelja,  za očekivati je oštru konkurenciju. Kako veli Dujić, “slutio sam i veći interes, a pretpostavljam da će biti relevantnih kandidata i izvan Šibenika”.

Dujić pohvalno o Šakiću

Mnogi smatraju da je Josipa najizgledniji izbor, s obzirom na njezine “stranačke zasluge” i preporuke. S druge strane, Šakić je član SDP-a , što ga po nekim dosadašnjim uzusima, za koje u HDZ-u tvrde da više nisu ključni, ipak stavlja u nepovoljniji položaj. Iako, šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, koji je i član Upravnog vijeća NP Krka, izrijekom navodi kako je “Šakić vrlo dobro radio posao ravnatelja, pa ustanova danas jako dobro stoji, što znači da Krešo ima iste startne pozicije kao i ostali kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja”.
Za Josipu Rimac suzdržano kaže da je njezino legitimno pravo natjecati se i ako ispunjava uvjete, zašto ne, i ona ima šanse biti izabrana, ali se  gradi kako o tome ne odlučuje Upravno vijeće NP Krka čiji je član, nego ministar Tomislav Ćorić.

Šakić je diplomirani ekonomist, bio je direktor šibenske Tvornice elektroda i ferolegura i vodio projekt ekološke sanacije TEF-a, ravnatelj Studentskog centra Šibenik, a deset godina bavio se i privatnim poduzetništvom u turizmu. Na poziciju ravnatelja ga je imenovao tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, nakon što je njegov prethodnik Tonči Restović promaknut u pomoćnika ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu okoliša.
Zanimljiva je koincidencija da je i prije četiri godine, kada je Šakić izabran za ravnatelja, na natječaju bilo devet kandidata kao i sada.

Vlada odlučuje

Nella Slavica trenutno obnaša dužnost ravnateljice Studentskog centra u Šibeniku, ali,  sudeći po prijavi na natječaj NP Krka, njezine ambicije su znatno veće od sadašnjeg posla. Slavica je na čelo SC Šibenik stigla iz Zadra gdje je radila u jedriličarskom klubu Uskok.

Iako u Šibeniku malo tko sumnja u izbor Josipe Rimac kao provjerenog HDZ-ovog kadra ( iako spada u krug Karamarkovih ljudi ), čelnik ŽO HDZ-a i član Upravnog vijeća NP Krka, Nediljko Dujić, ne želi prognozirati, ali ni miješati se u kadrovska pitanja koja su u nadležnosti Vlade. Od novog ravnatelja očekuje minimalno da zadrži razinu koju je NP dosegao pod sadašnjom upravom, ispod čega se ne smije ići, a nada se da će se letvica dizati i dalje. Što se njega tiče, tamo gdje je u poziciji odlučivanja, trudit će se, naglašava,  u pravilu birati one iza kojih stoje rezultati.

– Svi smo svjedoci izbora ravnatelja u NP Plitvice. Premijer Andrej Plenković tu ima sasvim jasan stav, i ne voli da mu se u kadrovska pitanja koja su u nadležnosti Vlade, bilo tko miješa, kao što se ni on nama ne miješa u ono što je naša lokalna nadležnost. A izbor ravnatelja NP Krka isključivo je u ingerenciji ministra zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Tomislava Ćorića, pa ne želim spekulirati oko toga tko će biti njegov izbor- ograđuje se Dujić.

Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI