Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
POLITIKA
Arhiva: Tonči Restović Foto:Tris

SDP-ov “završni račun” za šibensku gradsku upravu:
Neispunjena obećanja, laži i zavlačenje ruku u džepove građana

Arhiva: Tonči Restović Foto:Tris

Red laži, red neispunjenih obećanja i red zavlačenja ruku u džepove građana, i ove su godine ocrtavale kontinuitet HDZ-ovog vladanja Šibenikom, ocijenili su čelnici županijskog i gradskog SDP-a Joško Šupe i Tonči Restović na posljednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini.

Iz rebalansa i proračuna za 2019. godinu, ponovno vidimo princip “zavuci ruku u džep”, a sada se to odnosi na džepove poduzetnika sa nerazumnim povećanjem cijene odvoza smeća, kazao je predsjednik gradskog SDP-a Joško Šupe:
– Red neispunjenih obećanja vidljiv je iz projekta spomen sobe Ivi Brešanu. Ta je stavka rebalansom izbačena iz proračuna, a nema je ni u planu za naredna razdoblja. Red laži odnosi se na izjave o vraćanju tuđih dugova. Netko tko kontinuirano gomila dugove tijekom svoje profesionalne karijere ima hrabrosti i obraza kazati da vraća tuđe dugove. I to šest godina nakon što je sjeo u fotelju gradonačelnika, kumulirao gotovo 25 milijuna duga, nakon što je zadužio Grad i planira ga opet zadužiti. Grad je za prvih šest mjeseci, po prvi put otkad HDZ vlada, ostvario suficit, međutim taj suficit nije rezultat, kako je gradonačelnik rekao, racionalnog upravljanja rashodovnom stranom. To je rezultat neinvestiranja. Razvojni dio proračuna je šest milijuna kuna, a usporedite li to s realizacijom proračuna, riječ je o samo šest posto.
Proračun Grada Šibenika za 2019., Šupe je nazvao megalomanskim i neostvarivim.
-Kada se vratite unazad sve ove godine najbliže smo bili ostvarenju planiranog sa 75 posto izvršenja proračuna. Nemojmo računati da će proračun prijeći 300 milijuna kuna, on će biti daleko manji i efekti svega toga bit će bolni za one koji nasljede ovu vlast, kazao je Šupe dodajući kako je upitno kako će grad vraćati milijunske kredite za projekte poput Poljane ili “Trokuta”.
Predsjednik gradskog SDP-a Tonči Restović se osvrnuo na rad gradske uprave i gradskih tvrtki te ovu godinu ocijenio kao godinu “nečinjenja”.
-Ako se pokušamo prisjetiti ijedne odluke koju je gradska vlast donijela u prošloj godini, a da se direktno ticala kvalitete života građana i građanki onda se sjećamo samo one s kojom je ova godina započela, a to je povećanje cijene odvoza smeća. Na sličan način godina i završava. Problem sa nečinjenjem je da ono kad tad dođe na naplatu. Nečinjenje rezultira stagnacijom i nazadovanjem. Priča oko nekakve proaktivne politike koju vodi ova gradska vlast pada u vodu jer se ne radi ništa. Odnosno, izbjegava se rješavanje problema od kojih će korist isključivo imati građani, kazao je Restović.
Opstruiranjem i zatiranjem demokracije na Gradskom vijeću Šibenika, HDZ nas je na kraju ove godine podsjetio tko su oni zapravo, nastavio je Restović:
– Bili smo svjedoci da je po prvi put cijela oporba bila složna jer se radilo o napadu na osnovna načela demokracije. Druga stvar koju HDZ jako dobro radi, pogotovo u ovoj godini, je stranačko kadroviranje i zapošljavanje nekvalificiranih stranačkih poslušnika. Kad shvaćamo politiku da ona služi samo za uhljebljivanje onda možemo doći do rezultata koji vidimo sada: pretvaramo se u grad konobara, čistačica i to jer nešto što će dugoročno i uništiti ovaj grad, zaključio jer Restović.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI