Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
POLITIKA
Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)

Na “mizernu” saborsku plaću niz beneficija koje smo platili gotovo 9 milijuna kuna

Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)

Na “mizernu” saborsku plaću niz beneficija koje smo platili gotovo 9 milijuna kuna, a Sabor je u ovoj godini “odradio” samo 117 dana.

Saborskim zastupnicima nije lako. Prosječna plaća im iznosi oko 15 tisuća kuna neto, odnosno kreće se od 13 do 20-ak tisuća kuna, ovisno o dužnostima koje obavljaju. Mnogi radnici u Hrvatskoj moraju izgurati mjesec sa iznosom zastupničke osnovice za plaću – 3 890 kuna, a koja se množi sa koeficijentom koji se kreće 5,27 do 7,86. No kao da za Hrvatske prilike, pogotovo mogućnosti, to nije dovoljno pa zastupnici uživaju još brojne novčane beneficije.
Hrvatski sabor je tako jučer objavio kako su nas saborski zastupnici, uz plaće, koštali dodatnih 8, 7 milijuna kuna. Riječ je o troškovima zastupnika od 1. siječnja do 18. prosinca koji su oko 370 tisuća kuna veći u odnosu na prošlu godinu.
Najviše novca, 2, 7 milijuna kuna, odnosi se na naknadu zastupnicima za  korištenje osobnih automobila u službene svrhe. Nešto više od milijun kuna zastupnici su potrošili na avionske karte, 587 tisuća za hotelski smještaj, za cestarinu 458 tisuća, a primili su i 304 tisuće kuna dnevnica. Najam stanova zastupnika koštao nas je 2, 4 milijuna, a kako zastupnici od svoje plaće teško mogu plaćati režije,. za “struju i vodu” su dobili dodatnih 250 tisuća kuna. Naime zastupnici koji žive više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaj-do 2 500 kuna na ime najma stana, kao i  pravo na naknadu režijskih troškova do 500 kuna mjesečno. Ne treba zaboraviti i na apsurdnu naknadu “za odvojeni život” od 1 000 kuna mjesečno (isplaćuje se za 9 mjeseci), a koja nas je u ovoj godini koštala 726 tisuća kuna.
Na stranicama Hrvatskog sabora građani mogu pogledati pojedinačne troškove zastupnika iz koji se vidi kako je primjerice najviše troškova imao Saša Đujić iz SDP-a, gotovo 162 tisuće kuna, a slijedi ga HDZ-ov Miro Kovač sa 160 tisuća kuna troškova. Među zastupnicima iz Šibensko-kninske županije po troškovima je rekorder Franko Vidović (SDP) sa 157 tisuća kuna, slijedi ga Branka Juričev Martinčev(HDZ) sa 101 tisuću kuna. HRAST-ovac Hrvoje Zekanović upisao je 99 tisuća kuna troškova, a Marija Alfirev (SDP) 86 tisuća.
Od ukupno 151 zastupnika tek njih 16 nije imalo dodatnih troškova.
Hrvatski sabor je inače u ovoj godini od 17. siječnja do 14. prosinca održao četiri sjednice, odnosno “radio” je 117 dana.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI