Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FILM
Studeni u režiji “Kinokluba Šibenik”: Norveški filmovi i dokumentarac o Momčilu Popadiću

Studeni u režiji “Kinokluba Šibenik”:
Norveški filmovi i dokumentarac o Momčilu Popadiću

Mjesec studeni je Mjesec norveškog filma kojeg “Kinoklub Šibenik” organizira u suradnji sa Veleposlanstvom kraljevine Norveške. Od 8.-28. studenog imate priliku pogledati 4 igrana i jedan dokumentarni film “made in Norway” koji će vam približiti dio, s razlogom hvaljene, skandinavske kinematografije.

Prvo i jedino šibensko art kino “Kinoklub Šibenik” na svom repertoaru ovog mjeseca ima norveške filmove. Mjesec norveškog filma počinje u četvrtak 8. studenog u 18 sati prigodnim druženjem u atriju Muzeja grada Šibenika, a pola sata kasnije prikazuje se film Val (Bølgen). Redatelj filma je Roar Uthaug koji potpisuje i aktualni Tomb Raider. 
Film Val inspiriran je stvarnim događajima iz 1934. u Norveškoj kada se odlomio dio velike planine koji je stvorio ogroman tsunami koji je uništio mnogobrojna sela uzduž Norveških fjordova. U središtu priče je geolog Kristian Eikjord koji se pribojava kako bi se sličan scenarij mogao ponoviti tj. da bi se dio planine Åkneset koja se nalazi u fjordovima Geirangera, jednog dana mogao odlomiti i stvoriti razorni 80-metarski tsunami val koji će uništiti sve pred sobom. A kada se to i dogodi, Eikjord nastoji spasiti što više ljudi, uključujući i vlastitu obitelj.
Mjesec norveškog filma nastavlja se 14.studenog (Cocktail Bar “Barcode” od 21 sat) prikazivanjem dvaju kratkometražnih filmova: Čavrljanja i Blizanci zauvijek: Veliko putovanje. Dvadesetominutna komedija Čavrljanje (Redatelj: Even Hafnor) donosi priču o savršeno disfunkcionalnoj obitelji Dvergsnes. Humor, ozbiljnost, dileme i unutarnje borbe sve je ono što možemo naći u ovom sjajnom humornom kratkom filmu o obitelji koja je možda baš kao vaša. Blizanci zauvijek: Veliko putovanje ( Redatelj: Frode Fimland) dokumentarna je poslastica o nepobjedivosti ljudskog duha i umijeću sretnog življenja u kojoj nenadani poziv rodbine, da ih posjete u Americi, na avanturu života vodi brata i sestru koji su čitav život proveli na farmi u norveškim planinama.

Iz filma Blizanci zauvijek: veliko putovanje

Staying Alive, redateljice Charlotte Blomje komedija koja se prikazuje 21. studenog (Coffee & Wine Bar “Na Ma Lo”, 21 sat), a koja prati 34-godišnju Marianne koja otkriva da ju njezin dečko Haakon vara.Uz pomoć savjeta za osvetu i mudrosti svoje prijateljice, Marianne preokreće svoj život u kojem otkriva da je udobnost i mir precijenjena, a da je zabava ono što je važno u životu.
Posljednji ekran u Mjesecu norveškog filma je u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” gdje će se 28.studenog od 20 sati prikazati film Limbo (Redateljica: Maria Sødahl). Film je to o obitelji koja doseljava iz Norveške u dijametralno suprotni Trinidad gdje vrijede neka druga pravila – kako društvena tako i bračna. Riječ je o snažnoj i ozbiljnoj drami koja govori o ljubavi, strasti, izazovima i opasnoj ljudskoj prirodi.

Uz ove filmove, “Kinoklub Šibenik” će u studenom prikazati i dva domaća dokumentarna filma: Pope, vrati se Stare slave djedovina.
Pope, vrati se, film je redatelja Tonija Volarića posvećen legendarnom splitskom pjesniku i novinaru Momčilu Popadiću. Iz minimuma arhivskih snimaka  s puno ljubavi sačuvana je dirljiva priča o ovom sjajnom autoru, piscu soundtracka naših mladosti, koji uranja u tajnu nastanka nezaboravnih novinskih reportaža, ali i tekstova pjesama kao što su “Oprosti mi pape”, “Skitnica” pa do “Košulje plave” i “Ča je život vengo fantažija”. Pope, vrati se bit će prikazan u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik 20. studenog u 20 sati.
Film Stare slave djedovina, redatelja Mate Relje, snimljen povodom obilježavanja 900-te godišnjice spomena Šibenika, bit će prikazan u šibenskom Muzeju (30. studenog u 18 sati) u sklopu programa “Šibenik na filmskoj traci”.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI