Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
EKOLOGIJA / književno
Ptice Hrvatske i Europe: Knjiga koja leti i cvrkuće

Ptice Hrvatske i Europe:
Knjiga koja leti i cvrkuće

Udruga Biom poziva na predstavljanje knjige Ptice Hrvatske i Europe, hrvatskog izdanja najuspješnijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od 1 100 000 primjeraka i na 22 jezika, Collins Bird Guide, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström večeras (utorak 6.11.2018. u 18:00 sati ) u Zagrebu, u Hrvatskom novinarskom domu. Na predstavljanju knjige koja, recimo to tako, leti i cvrkuće, će se obratiti urednici hrvatskog izdanja Vedran Lucić i Miloš Martinović, recenzentica dr.sc. Jelena Kralj iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dr.sc. Aljoša Duplić iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Priručnik Ptice Hrvatske i Europe na 440 stranica donosi preko 4000 ilustracija svih hrvatskih i europskih ptica. U knjizi se nalaze informacije neophodne za prepoznavanje svih vrsta ptica Hrvatske u svako doba godine te tekstovi o izgledu, veličini, staništu, rasprostranjenosti i te glasanju ptica. Namijenjena je kako vrsnim ornitolozima tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o čarobnom svijetu ptica koji nas okružuje.
Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica mnogo je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena. Zahvaljujući tomu što nije previše velika, ova knjiga je vrlo praktična i korisna je pratnja na terenu, izletima, putovanjima, a može biti i odlično pomoćno sredstvo u nastavi. No opsežnost i stručnost nisu njezine jedine odlike. Autori su u opise unijeli životne priče, detalje i usporedbe koje knjizi daju ljudskost i pristupačnost te ćete tako samo u ovom priručniku moći saznati da jedna ptica ulijeće u svoje gnijezdo u stilu Ramba, dok glasanje jedne druge zvuči kao da govori «kupuj kruh».
Podrobnije informcije o knjizi mogu se pronaći na ovoj poveznici. 

Veoma raznolika i bogata staništima, Hrvatska je u Europi u samom vrhu raznolikosti faune ptica. U Hrvatskoj je zabilježeno 400 vrsta ptica, od kojih je 230 gnjezdarica. Većina vrsta koje se u Hrvatskoj pojavljuju široko su rasprostranjene, ali neke su ipak ograničene na određena područja. Tako ćemo, primjerice, sredozemnog galeba vidjeti isključivo na krajnjemu jugu zemlje, bjeloglavog supa na sjevernim otocima, orla kliktaša oko poplavnog područja oko rijeke Save, tetrijeba gluhana na Velebitu i u Gorskom kotaru.

Brojnim se vrstama populacija smanjila od druge polovice 20. stoljeća. Nekima, poput male droplje koja je kod nas viđena samo nekoliko puta u zadnjih 50 godina, populacija se smanjila na svjetskoj razini. Nažalost, i u našoj zemlji postoji mnogo kritično ugroženih vrsta. Nestajanje tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva, sječa starih šuma, razvoj turizma i rekreativnih aktivnosti te nezaobilazni krivolov samo su neki od razloga zbog kojih su ptice ugrožene.

  • NAJMANJI

    Jeste li znali da je najmanja ptica u Hrvatskoj vrlo sitna, specifičnih boja tako da ju je teško zamijeniti s drugim vrstama vatroglavi kraljić koji teži svega 5 grama (poput jedne čajne žlicice šećera)?

  • NAJVEĆI

    Jeste li znali da najveće ptice Hrvatske bjeloglavi sup i orao štekavac imaju raspon krila čak preko 2 metra? Ogroman bjeloglavi sup gnijezdi se u Hrvatskoj uglavnom na Cresu i Krku.

Ako živimo u jednome kraju Hrvatske, zanimljivo je posjetiti neki drugi njezin kraj i promatrati tamošnju faunu ptica. U Dalmaciji se mogu vidjeti brojne vrste ptica kojih u Slavoniji nema i obrnuto. A kad smo u Slavoniji razlikuje se ptičji svijet uz rijeke i u poplavnim područjima od onog na travnjacima ili u šumama. Staništa uvjetuju sastav ptičjih vrsta pa tako u mediteranskome dijelu Hrvatske obalno područje nastanjuju ptice vezane uz more, dok kamenjare i stijene nastanjuju neke druge vrste, a suhe travnjake pak ptice drugačije i od onih na obali i od onih koje žive oko kamenjara i stijena.

Ptica pupavac  s naslovnice knjige (foto TRIS/G. Šimac)

Najatraktivnije vrste i primjerke ptica možemo vidjeti u staništima koja nisu dio našeg svakodnevnog života, primjerice u močvarama, oko jezera, priobalnih litica, planina, rijeka i polja, ribnjaka u unutrašnjosti ili suhih travnjaka. Sva ta staništa skrivaju neke druge vrste ptica koje su nam zanimljive jer ih nemamo priliku često sresti te kad ih sretnemo većinom ostajemo zadivljeni i iznenađeni da takve našem oku egzotične ptice uopće postoje u našoj zemlji.

Evo i nekoliko informacija o autorima…

Lars Svensson (tekst i karte) vrlo je cijenjen švedski ornitolog. Autor je i suautor mnogih knjiga i utjecajnih radova koji se bave određivanjem ptica.

Killian Mullarney (slike i opisi) cijenjen je kao jedan od najistaknutijih crtača ptica našeg vremena te je vrlo poštovan stručnjak ornitolog s golemim terenskim iskustvom.

Dan Zetterström (slike i opisi) smatra se jednim od najboljih crtača ptica na svijetu te je priznati stručnjak u prepoznavanju ptica.

Udruga BIOM dobrovoljna je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njezinom promidžbom i popularizacijom. Od 2006. godine, kada je osnovana, radi na sustavnom podizanju svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša, zaštiti divljih ptica i njihovih staništa te djelovanju na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa. Kultura promatranja ptica u Hrvatskoj još je u povojima te se udruga BIOM hrabro odlučila upustiti u prijevod i izdavanje svjetski poznatog Collinsova vodiča Ptice kako bi hrvatskim čitateljima pružila mogućnost da kvalitetnu literaturu o pticama čitaju na hrvatskom jeziku. Time su učinili velik i vrlo bitan korak u približavanju ptica kako hrvatskim čitateljima tako i onima u susjednim zemljama.

Šumski zviždak (Phylloscopus sibilatrix), za vrijeme prošlogodišnjeg prstenovačkog kampa u Ornitološkom rezervatu Vranskog jezera (foto PP Vransko jezero)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI