Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
EKOLOGIJA
Ilustracija: Pingvini u čudu

Krstarenje na pokvarenu ribu:
Norveški kruzeri će ploviti i na riblji otpad (ako bude ikakve ribe)

Ilustracija: Pingvini u čudu

Norveška brodarska kompanija Hurtigruten, koja je najpoznatija jer turiste uokolo voza luksuznim plovilima kruzerima po krajnjem sjeveru Zemlje, te uokolo Arktika i Antarktike, svoje će brodove uskoro pokretati i na pokvarenu ribu, dolazi vijest iz Osla. Nordijski brodari to najavljuju jer, kako kažu, žele što manje zagađivati okoliš ispušnim plinovima iz svojih brodskih motora, pa zato žele za pogon koristiti i tzv. biogorivo koje se dobiva i od pokvarenih riba. To je lijepo od njih, s obzirom da svoju ponudu, a onda i priličan profit temelje na najosjeljivijim dijelovima planeta, zahvaljujući imućnima koji imaju desetak i više tisuća eura za platiti 10-dnevno krstarenje po najjužnijem kontinentu.

-Radi se o  energetskom izvoru kojega se dobija iz organskog otpada, koji bi se inače istrunuo i dijelom završio neiskorišten u atmosferi. To je otpadni materijal od mrtve ribe, tvari preostalih iz poljoprivrede i šumarske industrije. Naš je glavni cilj poboljšati i smanjiti emisije ugljičnog dioksida – veli direktor poduzeća Hurtigruten Daniel Skjeldam u intervjuu za Reuters.

Kako tvrdi taj direkor, u sljedeće tri godine će potrošiti oko 7 milijardi norveških kruna (odnosno oko 827 milijuna dolara) te modernizirati flotu koja se sastoji od 17 brodova, a sve kako bi  smanjili zagađenje okoliša. U tom postupku će pogonske motore svojega brodovlja prilagoditi da mogu ploviti na ukapljeni prirodni plin (LNG), na električnu energiju, kao i na ukapljeni bio plin koji nastaje od organskog otpada, uključujući i nesretnu pokvarenu ribu koja je prelovljena iz mora i nije prodana, skuhana i spržena.

Požurite, ima mjesta za 13 dana oko Antarktike za 49.087, 07 kuna

Inače, ako imate viška 49 tisuća i 94 kune viška (49.087, 07 kuna) ima još mjesta u jeftinijim kabinama za 13-dnevno krstarenje do Antarktike koje započinje 9. prosinca iz Ushuaia. Požurite, dok se ne rasproda…

Premda zvuči ‘ekološki’ i kao posljedica obazrivosti prema okolišu, krstarenje na pokvarenu ribu ima i svoju debelo izrazito ne-ekološku pozadinu. Tragični podaci govore kako se godišnje ‘nenamjerno’  ukupno ulovi 38 milijuna tona morskih organizama. Što to znači ‘nenamjerno’? To podrazumijeva da, primjerice, lovci na škampe,  na jedan kilogram škampa u mreži ‘slučajno’ ulove između 5 i 20 kilograma (!) neželjenih morskih organizama, kolateralnih žrtava obijesne ribolovne prakse, prema izvješćima programa Fish Forward (www.fishforward.eu) WWF-a (Svjetske organizacije za zaštitu prirode).

Ilustracija: Pingvini nisu došli kruzerom

Toga prelova se, dakako, uglavnom rješavaju bacajući ga natrag u more kao smeće, u mrtvom, umirućem ili teško ozlijeđenom stanju ili se pak odlažu na kopnu. No ozbiljna upozorenja znanstvenika malo tko sluša, pa postoji bojazan da oko 2050. godine više neće bti dovoljno ribe za prehranu stanovništva, a onda ni narečene pokvarene ribe za krstarenje po Antarktici. 

Jadran: zbog prelova neće biti ni pokvarene ribe

Sljedeći problem na koji stručnjaci upozoravaju  je i pogubna turistička ekspolatacija Antarktike. Na njegovim malim nezaleđenim dijelovima gradi se i sve više znanstvenih baza, kao i pratećih cesta, skladišta goriva i pista za avione. Broj turista koji posjećuju Antarktiku drastično se povećao od 1990. godine, kada ju je obilazilo oko 5000 dokonih turista, na aktualnih oko 50 i više tisuća, pokazala je studija australskog državnog programa za zaštitu okoliša (NERP) i australskog Odjela za Antarktiku.

-Antarktika bilježi invaziju biljaka i životinja, uglavnom trava i kukaca, s drugih kontinenata. Mnogi misle da je Antarktika dobro zaštićena od prijetnji za njezinu bioraznolikost jer je izolirana i nitko tamo ne živi. Mi pokazujemo da je bioraznolikost Antarktike ugrožena – kaže Justine Shaw iz NERP-a u studiji objavljenoj u časopisu PloS Biology. 

Što se tiče Jadrana, ako spomenuti kruzeri krenu put Dubrovnika, izgledno je kako uskoro u Hrvatskoj neće imati gdje natankati goriva na pokvarenu ribu, jer je, prema izvještajima biologa i ribara, vrlo skoro u moru neće biti ni ne-pokvarene, zahvaljujući bezumnom prelovu talijanskih i nekih hrvatskih ribara.

Ilustracija: Pingvini u čudu

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI