Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
MEDIJI / PRAVDOSUĐE
HND  zabrinut presudom JL-u za “duševne boli” suca Nevena Cambija  “teške” 50 tisuća kuna

HND zabrinut presudom JL-u za “duševne boli” suca Nevena Cambija “teške” 50 tisuća kuna

Hrvatsko novinarsko društvo ( HND ) izrazilo je duboku zabrinutost zbog presude Općinskog suda u Splitu prema kojoj Jutarnji list mora isplatiti 50 tisuća kuna odštete za “duševne boli” splitskom sucu Županijskog suda i članu DSV-a, Nevenu Cambiju. Cambi je pretrpio “duševne boli” čitajući autorizirani intervju ( iz studenog prošle godine) saborskog zastupnika Mosta ,Nikole Grmoje, u kojem se i ne spominje, ali se komentira stanje u pravosuđu.

Uz ostalo, Grmoja je izjavio da je Državno sudbeno vijeće “izvor korupcije”, no nije spominjao nijednog člana poimenice, pa tako ni Nenada Cambija. To, pak, Cambiju nije smetalo, navodi se u priopćenju HND-a, da podigne tužbu protiv Jutarnjeg lista, tvrdeći, štoviše, da su Grmojine izjave u intervjuu usmjerene baš na njega i ” objavljene s isključivim ciljem da ga se prikaže kao osobu s najnižim karakternim osobinama, kao osobu koja proizvodi bezakonje, kao dio takozvane korumpirane skupine sudaca”.

-Hrvatsko novinarsko društvo godinama upozorava na nedopustivu praksu kaznenog progona medija zbog objavljivanja autoriziranih intervjua, ali i na štetnu praksu dosuđivanja visokih odšteta u slučajevima kada tužbe za povredu časti i ugleda protiv novinara podižu suci, o čemu je prije nekoliko dana svoj pravorijek dao i Europski sud za ljudska prava- navodi se u HND-ovom priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.
A Europski sud za ljudska prava stao je u obranu slobode izražavanja.

– U predmetu Narodni list d.d. v. Hrvatska, 8. studenog ove godine, presudio je da su hrvatski sudovi, obvezujući zadarskog nakladnika da sucu Borisu Babiću isplati naknadu štete za duševne boli od 50.000,00 kn, povrijedili članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji jamči slobodu izražavanja. Europski sud za ljudska prava ovom je presudom podučio hrvatske sudove kako dosuđene odštete zbog pretrpljenih duševnih boli zbog objavljene informacije moraju biti srazmjerne stvarno pretrpljenoj šteti. Tako visoke odštete, prema ESLJP, imaju „zamrzavajuće učinke“ i mogu ozbiljno ugroziti otvorenu raspravu o pitanjima od javnog interesa- poručuju iz HND-a, upozoravajući na autocenzuru, gušenje kritičkog mišljenja i medijskih sloboda.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI