Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
POLITIKA
Bivši makedonski premijer, Nikola Gruevski, zatražio politički azil u Mađarskoj

Bivši makedonski premijer, Nikola Gruevski, zatražio politički azil u Mađarskoj

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski pobjegao je u Mađarsku, gdje je zatražio politički azil. Kao razlog je naveo brojne prijetnje smrću koje je dobio.

O tome se oglasio preko Facebooka gdje je objavio status u kojem stoji: U posljednjih nekoliko dana primio sam bezbroj prijetnji smrću. Nalazim se u Budimpešti, gdje sam zatražio politički azil od mađarskih vlasti. Nikad neću odstupiti od borbe za makedonski nacionalni interes- poručio je iz Mađarske.

Gruevskog policija traži na zahtjev suda koji mu je zbog maleverzacija dosudio dvije godine zatvora. Osuđen je, naime, zbog nezakonitih radnji u nabavci ekstremno skupog službenog mercedesa ( 600 tisuća eura ) bez natječaja i zakonskog postupka kojeg je bio obavezan provesti. No, to je, kako piše makedonski portal MKD.mk., samo dio inkriminacija koje mu se stavljaju na teret u drugim sudskim postupcima, od korupcije do nezakonitog prisluškivanja političkih protivnika i brojnih građana Makedonije, a smatra se da je tom “mjerom” bilo obuhvaćeno čak 20 tisuća osoba.

Osim afere nazvane “Tenk”, bivši makedonski premijer je optužen u još četiri predmeta, od kojih je jedan znakovito nazvan “Titanik”, gdje ga se tereti za namještanje izbora.

Gruevski je u ponedjeljak trebao doći na odsluženje zatvorske kazne, ali kad se nije pojavio, policija se dala u temeljitu potragu za njim. Tražili su ga i u njegovom skopskom domu, u sjedištu njegove desničarske stranke VMRO-DPMNE, pretraživane su garaže, automobili… što sve ne.  No, Gruevski je već dao petama vjetra te se sklonio u Mađarsku gdje čeka da mu se odobri politički azil. S obzirom da mu parlament nije skinuo imunitet, u Makedoniji je za njim policija raspisala tjeralicu, ali se on nada političkoj zaštiti Viktora Orbana s kojim je u mnogočemu istomišljenik.
Iza “rastrošnog” mandata Nikole Gruevskog ostali su, uz ostalo, i brojni preskupi spomenici koji nerijetko nemaju nikakvih dodirnih točaka ni s makedonskom poviješću ni kulturom.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI