Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
FESTIVALI / FILM
16. Zagreb Film Festival: Zlatna kolica Ognjenu Glavoniću za film Teret

16. Zagreb Film Festival:
Zlatna kolica Ognjenu Glavoniću za film Teret

Pobjednički film 16. Zagreb Film Festivala je film Teret koji je nagrađen Zlatnim kolicima. Najbolji kratki igrani film je Pogled iranskog redatelja Farnoosha Samadija, a najbolji hrvatski film u programu Kockice, Bila soba Mladena Stanića. Posebna priznanja žirija dobili su filmovi Manta Ray, Tremor i Trešnje.

Pobjednički film 16. Zagreb Film Festivala je film Teret, redatelja Ognjena Glavonića. “U filmu, koji spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem, strahote rata mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice. U ovom izvrsnom i humanom prvijencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima”, stoji u obrazloženju žirija koji je Teretu dodijelio Zlatna kolica za najbolji dugometražni film. Nagradu je u ime redatelja preuzeo glavni glumac Leon Lučev. U žiriju su bili redatelj Juho Kuosmanen, redateljica Maja Miloš i glumica Deborah Kara Unger.
Žiri je dodijelio i posebno priznanje filmu Manta Ray tajlandskog redatelja Phuttiphonga Aroonphenga.

Zlatna kolica ZFF-a za film Teret primio je glavni glumac Leon Lučev/Foto:ZFF

Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dobio je Pogled, iranskog redatelja Farnoosha Samadija. “Film je odličan primjer pristupa ‘manje je više’. Ovo je prikaz upada u osobni prostor, u suvremenom svijetu punom nasilja”, stoji u obrazloženju žirija u sastavu:  redatelj i scenarist György Mór Kárpáti(prošlogodišnji pobjednik ZFF-a u kategoriji kratkometražnog filma); producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi Jelena Mišeljić i redatelj Matija Vukšić.
Posebno priznanje dodijeljeno je filmu Tremor poljskog autora Dawida Bodzaka.
Isti je žiri Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dodijelio filmu Bila soba, Mladena Stanića. Riječ je, kako je naveo žiri, o nježnoj priči o bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjenoj izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista.
Posebno priznanje u programu Kockice dobio je film Trešnje redateljice Dubravke Turić. Žiri smatra kako je riječ o kompleksnoj priči o odrastanju s težinom dugometražnog filma.

Na slici Dubravka Turić, Mladen Stanić, Philippe Avril i Leon Lučev/Foto:ZFF

Nagradu za najbolji film za mlade u programu PLUS dobio je film Na putu belgijskog redatelja Joachima Lafossea.  Zlatni bicikl za najbolji film u programu Ponovno s nama dodijeljen je filmu Ne ostavi traga američke redateljice Debre Granik. Publici se najviše dopao film Halla ide u rat islandskog redatelja Benedikta Erlingssona.
U sklopu Pitching foruma Industrije Mladost! dodijeljena je i nagrada najboljem studentskom projektu. Boran Stojkov i Dušan Efremov s Fakulteta dramskih umjetnosti u Skoplju za projekt Kako sam naučio igrati šah dobili su nagradu koja uključuje postprodukciju slike i zvuka te dizajn filmskog plakata.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI