Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Koliko je sati?

Vremensko maltretiranje:
Noćas opet vraćaj kazaljke, pali svjetla na vozilu ili plati 300 kuna

Koliko je sati?

Došlo doba za ponovno vremensko maltretiranje građanstva, odnosno maltretiranje s vremenom i u vremenu.  Pomicanje kazaljki i digitalnih brojčanika sat vremena unaprijed ili unazad se nastavlja. Noćas, odnosno u nedjelju, 28. listopada, u 3 sata se vrijeme vraća unazad za 1 sat. Vrijeme se, dakako, ne vraća nigdje, ali to se tako kaže.

U budućnosti se možda više nećemo vraćati u prošlost. EU glavešine se još nisu dogovorile oko toga hoće li se ukinuti pomicanje kazaljki dvaput godišnje i računanje po tzv. zimskom odnosno ljetnom vremenu. Zasad je provedeno nekakvo mini-ispitivanje među stanovništvom EU-e, a u njemu je sudjelovao mali broj građana. U Hrvatskoj je u toj anketi sudjelovalo jedva pola posto stanovništvo, a najdiscipliniraniji su bili, dakako, Nijemci:  izjasnilo se njih 3 i pol posto. Navodno su oni koji su se izjasnili žele li ili ne pomicanje kazaljki uglavnom rekli kako im je dosta toga i kako žele jedinstveno vrijeme. Navodno većini odgovara ono što se obično naziva ‘ljetnim vremenom’.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, koji je u medijima popularan i zbog toga što često u razdraganom raspoloženju, kojega neki vezuju uz njegovu strast prema raznim napitcima, te koji ljubi kolege i tapša ih po ramenima i stražnjici , grli ih itd,  sugerirao je, u svojoj izjavi za njemačku televiziju ZDF, da podržava ostanak na ljetnom računanju vremena, ne na zimskom.

– Milijuni su rekli da više ne žele mijenjati kazaljke na satu, da žele da ljetno vrijeme bude stalno – rekao je Juncker.

No EU Komisija je kasnije pojasnila da to nije baš tako, te da se Juncker tako izrazio, spominjući ljetno vrijeme kao trajno, jer je to tako najlakše reći na njemačkom jeziku. Svaka će članica EU moći sama odlučiti hoće li ljetno ili zimsko vrijeme, rečeno je.

Kakav bi tek onda kaos nastao u EU-i, ako se taj budalasti naum ostvari, bolje je ne zamišljati.

No vratimo se u sadašnji trenutak. Snažne hrvatske policijske snage upozoravaju kako sad opet moramo stalno držati upaljena svjetla na svojim motornim vozilima jer će nas inače kazniti s 300 kuna.

-Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna – vele u MUP-u…

Pali ili plati.

Koliko je sati?

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI