Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Više od 100 organizacija za zaštitu prirode pokrenulo je kampanju na europskom nivou za spas propisa za zaštitu voda

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

WWF je u suradnji s više od 100 nevladinih organizacija u Europi danas pokrenuo kampanju #ProtectWater – spasimo rijeke, za zaštitu Okvirne direktive o vodama, propisa Europske unije koji štiti sve europske vodne resurse, a koji je trenutačno u procesu evaluacije.

Kampanja će potrajati do početka ožujka do kada traje i javno savjetovanje Europske komisije koje je započelo prije dva tjedna. Cilj kampanje je potaknuti građane Europe da daju svoj glas i spriječe oslabljivanje tog propisa koji štiti sve vode Europe.
Preko 100 nevladinih organizacija danas  je pokrenulo kampanju kojom pozivaju Europsku komisiju da obrani propis Europske unije koji štiti sve vodne resurse poput rijeka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda. U tijeku je, naime, evaluacije tog propisa nazvana “provjera prikladnosti” (Fitness check).
Kampanju #ProtectWater pokrenula je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, a zajedno s njom provode je European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers Network i Wetlands International, organizacije koje zajedno čine koaliciju Living Rivers Europe. Ovim su se organizacijama pridružile i brojni lokalni predstavnici civilnog sektora. U Hrvatskoj uz WWF Adriju kampanju provode udruge Zelena akcija, Sunce, Biom, Brodsko ekološko društvo i Eko Zadar.
Kampanja koristi provokativne scenarije i predodžbe o budućnosti piva kako bi potaknula građane Europe na sudjelovanje u javnom savjetovanju Europske komisije o Okvirnoj direktivi o vodama (ODV), koja će trajati do 4. ožujka 2019. Ovo savjetovanje je jedina prilika za širu javnost da izrazi svoje mišljenje tijekom procesa evaluacije ovog zakona, a #ProtectWater pruža jednostavan alat za građane da iskažu svoju podršku očuvanju ovog propisa jakim i učinkovitim.

Europski pivari udruženi u zaštiti vodnih resursa

Dok se scenariji korišteni u kampanji mogu činiti ekstremnima, pivovare su ozbiljno zabrinute za buduću kvalitetu vode u Europi, što su i objavili u zajedničkoj izjavi. Prepoznali su da njihova mogućnost proizvodnje kvalitetnog piva ovisi o zaštiti i održivom korištenju europskih vodnih resursa, zbog čega podupiru ODV u svom izvornom obliku.
Andreas Baumüller, voditelj kampanje iz WWF-ova ureda za europsku politiku kaže: “Poluprovedba propisa o vodama EU od strane država članica je zločin sam po sebi, a njihovo nastojanje da ga oslabe čak i prije nego što je Komisija završila provjeru prikladnosti, korak je previše. Pozivamo građane diljem Europe da se udruže kroz kampanju #ProtectWater kako bi se njihov glas čuo.“
Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu, a situacija nije drukčija ni u Europi. Čak 60% voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korištenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture te neodrživom poljoprivredom. Kroz Okvirnu direktivu o vodama (ODV), države članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići “dobro stanje” voda najkasnije do 2027. godine (prvotni rok bio je do 2015. i prekoračen je odavno).

Ilustracija/Foto: Pixabay

EU raspravlja kako oslabiti vitalnu zaštitu naših voda!?

Okvirna direktiva o vodama osigurava učinkovit okvir za rješavanje glavnih pritisaka s kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i financiranje kako bi se ciljevi do 2027. postigli. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.
 -Neprihvatljivo je da umjesto da nastojimo poboljšati stanje naših rijeka i jezera, vlade EU raspravljaju o tome kako oslabiti vitalnu zaštitu naših voda. Zbog dobrobiti naših vodnih resursa te nužnog jakog zakonskog okvira koji to omogućava, iskreno se nadamo kako će se Vlada RH odrediti prema zadržavanju Direktive u sadašnjem obliku. Direktiva je ambiciozna i zahtjeva velik angažman država, ali je jako dobra jer određuje smjer kojim trebamo ići u upravljanju i očuvanju naših vodnih resursa,  kaže Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
Iz WWF-a pozivaju građane da se uključe i putem njihove kampanje #ProtectWater pošalju poruku kako žele da se očuva i osnaži propis o vodama:
– U Europi imamo jak propis koji štiti rijeke, jezera, močvare, obalne vode i podzemne vode – Okvirnu direktiva o vodama. Ona također osigurava da se vode koje su već uništene vrate u život, i to najkasnije do 2027. godine. Ali mnoge vlade nastoje oslabiti ovaj propis. To bi bio strašan udarac za naše rijeke, jezera i močvare, te sve što ovisi o njima. Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži naš propis o vodama.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI