Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
POLITIKA
Sud u Londonu odlučio: Todorić ide kući, slučaj se vraća u Hrvatsku

Sud u Londonu odlučio:
Todorić ide kući, slučaj se vraća u Hrvatsku

Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj. Njegovi odvjetnici, kako javlja N1 televizija, nisu uspjeli uvjeriti sud u Londonu da je on žrtva političkog progona. Iako razočaran, Todorić je izjavio da je spreman za novu bitku, pa i za Remetinec. Za osnivača i donedavnog vlasnika najvećeg koncerna u regiji, Agrokora, kraj je to privremenog boravka na londonskoj adresi, gdje se smjestio prije više od godinu dana. Njegovo izručenje trebalo bi se dogoditi u roku 25 dana.

-Naravno da sam razočaran, ali u krajnjoj liniji, ja moram ići dalje u fight, i mislim da me ništa u ovome neće zaustaviti, nego da ću još jače krenuti u novu bitku- izjavio je Todorić nakon odluke suda koji mu je odbio žalbu cijeneći da se ne radi o političkom procesu koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj. Nisu mu mogli pomoći ni najugledniji engleski odvjetnici koje je angažirao.

– Čujte, ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam se doći u London, ostao godinu dana, u tom svom poslu u Londonu sam obavio sve zadatke koje sam sebi zadao- rekao je, uz ostalo, Todorić. Ide doma,  veli, slobodan je građanin, i spreman za sve, pa i Remetinec. Ne vidi razloga da u Hrvatskoj bude osuđen, a Plenković je jučer, dodao je, dobio kaznenu prijavu od njega.

Todorićeva odvjetnica Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, odluku o izručenju je kratko komentirala, konstatirajući da se  slučaj vraća u Hrvatsku..
Nedugo nakon odluke suda i Todorićevog susreta s medijima, “gazda” Agrokora oglasio se i posebnim priopćenjem u kojem govori o svojoj posvećenosti otrkivanju istine, čime se bavio otkako je otišao iz Hrvatske.

-Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15.000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60.000 zaposlenika. Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske Vlade, pritom djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve.Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi. Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske Vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili Lex Agrokor i grabežljivih poduzeća koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist, ponajprije fonda Knighthead Capital za ograničavanje rizika iz SAD-a i dviju banaka u ruskom državnom vlasništvu- napisao je Ivica Todorić u svom priopćenju iz Londona.

Poručio je da ga neće zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na njega, da će udvostručiti svoje napore na razotkrivanju zavjere te da očekuje da će se narednih dana pojaviti još novih dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, posebno, piše, “ako se prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje.”

Tvrdi da nema što skrivati, da su optužbe protiv njega politički i financijski motivirane i da nema nijednog dokaza da je ikad uzeo novac iz Agrokora kojeg je izgradio od nule i do kojeg mu je duboko stalo. Na kraju priopćenja izražava sumnju u nepristranost istrage, bez političkog upliva.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI