Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
DRUGA PARALELA
Referendum u Makedoniji - foto: MKD.mk

Referendum u Makedoniji:
Skromna izlaznost i golema većina za ulazak u NATO, EU i ime ‘Sjeverna Makedonija’

Referendum u Makedoniji - foto: MKD.mk

“Jeste li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?”, glasilo je jučerašnje referendumsko pitanje u Makedoniji. Kako kažu podaci makedonskog Državnog izbornog povjerenstva (Државната изборна комисија), golema većina Makedonaca koja je izašla na referendum glasala je ‘ZA’, njih 91,25%. Ipak, izlaznost na referendumu nije bila velika: prema 85,71 posto obrađenih podataka (noćašnji podaci) ili 3,011 biračkih mjesta, 548.301 birača je izašlo na glasanje (odaziv je bio oko 36,11%).

Protiv je glasovalo svega 5,8 posto glasača, a gotovo 3 posto listića su nevažeći.

– Imali smo uspješan proces dobro organiziranog referenduma, građani su implementirali demokratsko pravo u dobrim uvjetima. Broj incidenata bio je manji -izjavio je Oliver Derkovski, predsjednik DIP-a, kako prenosi makedonski portal MKD.mk.

Dakle, velika većina Makedonaca koji su željeli sudjelovati u odlučivanju o budućnosti svoje zemlje te su izašli na birališta odlučila se za promjenu imena svoje zemlje kako bi se pomirili s Grčkom i priključili Europi. Podsjetimo, prema dogovoru sa susjednom državom Grčkom, a nakon desetljetnih prijepora i osporavanja Makedoniji prva da se naziva Makedonijom, postignut je sporazum o novom imenu Makedonije – Sjeverna Makedonija.

Na tzv. neobvezujućem referendumu koji se dogodio jučer Makedonci su se trebali izjasniti što misle o tom novom imenom, pa su se u većini izjasnili kako im novo ime nije problematično, te kako žele da se njihova država pridruži tzv. euroatlantskim asocijacijama.

Makedonska zastava

Konzervativna oporba aktualnom premijeru Makedononije Zoranu Zaevu koja se mjesecima zalagala za opstruiranje referenduma te nastavak prijepora s Grčkom, slabiju izlaznost je, zanimljivo, protumačila kao svoju pobjedu, premda se, prema aktualnim podacima, gotovo 92 posto izjasnilo kako je – ‘ZA’.

-Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine – rekao je makedonski premijer Zoran Zaev za agenciju France presse, kako prenosi MKD.mk.

Rekao je i kako se nada da će zastupnici oporbene desnice (VMRO-DPMNE) “poštivati demokratsku volju građana” i ratificirati dogovor u parlamentu.

U protivnom će, rekao je, koncem studenoga raspisati “prijevremene parlamentarne izbore”.

– Stoga ozbiljno šaljem poruku da prije svega privuče interese građana, prije interesa stranaka. Imamo jasnu većinu, veliku većinu od 600 tisuća građana. Takav broj nije bio na parlamentarnim izborima. To je bio uspješan referendum, imamo većinu od preko 90 posto građana o članstvu Makedonije u EU i NATO-u – rekao je Zaev.

Makedonija prema posljednjim popisima stanovništva ima oko 2 milijuna stanovnika od kojih se značajan broj zbog potrage za poslom i boljom egzistencijom preselio u druge zemlje, slično kao i što se to događa u lijepoj našoj Hrvatskoj, unatoč činjenici da je već neko vrijeme dio tzv. euroatlanskih integracija.

 

Referendum u Makedoniji – foto: MKD.mk

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI