Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
POLITIKA
Izbori u BiH: Komšić ponovo glasovima Bošnjaka izabran za hrvatskog člana Predsjedništva

Izbori u BiH:
Komšić ponovo glasovima Bošnjaka izabran za hrvatskog člana Predsjedništva

Novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su Šefik Džaferović ( kandidat Stranke demokratske akcije- SDA ), Milorad Dodik ( kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata- SNSD ) i Željko Komšić ( kandidat Demokratske fronte- DF ). Rezultat je to nedjeljnih izbora u susjednoj BiH, koji su izazvali najviše nezadovoljstva među Hrvatima.

Džaferović je izabran kao bošnjački kandidat, Dodik kao kandidat srpskog naroda, a Komšić je izabran iz reda hrvatskog naroda, iako de facto s glasovima Bošnjaka. Nakon izbora, Komšić je, proglašavajući svoju pobjedu nad HDZ-ovim kandidatom Draganom Čovićem, poručio Hrvatima: Ja sam vaš predstavnik, glasali vi za mene ili ne.
Komšić je, također, izjavio kako želi služiti svim građanima BiH i kako im svima stoji na raspolaganju. Ustvrdio je da mu ustavni ustroj BiH omogućava poziciju u državnom vrhu, ali zbog toga, istakao je, Hrvati nemaju nikakvog razloga za brigu.
Uoči izbora, zamjerio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na dolasku u Mostar kako bi javno dao potporu Draganu Čoviću, te izjavio da dužnosnici iz Hrvatske i Srbije upadaju u BiH “poput razbojnika i hajduka” i miješaju se u izborni proces druge države.
Čoviću je preostalo tek zahvaliti se biračima na glasovima, pogotovo što je, kako je kazao, dobio potporu čak 80 posto hrvatskog biračkog tijela, ali su nažalost, napominje, Bošnjaci odlučili izabrati dva člana BiH Predsjedništva, ne shvaćajući da oni ne mogu Hrvatima određivati tko će ih zastupati u Predsjedništvu, niti u domovima naroda, jer to može izazvati neviđenu krizu u BiH.
Žao je i predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću ” da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli”.
– Ponovo smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije, biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom. Mislim da to nije dobro, da je cvilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda odjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH- izjavio je nakon izbora Plenković.
Ocijenio je kako je Čović, uz pomoć RH, napravio bitne iskorake na putu prema EU i da mu se to trebalo honorirati. Nije dobro da se ovaj scenarij ponavlja, ali Hrvatska će nastaviti suradnju s BiH institucijama i zalagati se za princip konstitutivnosti sva tri naroda, napose najmalobrojnijih Hrvata za koje ovakav izborni epilog, smatra Plenković, nije dobar, a niti je dobar za BiH, koja većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske, kaže hrvatski premijer, među članicama EU nema.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI