Neovisni novinarski portal
24.10.2021.
KULTURA
Foto:  Darko Veršić, 2018

Slobodne veze:
Označili propadajuće spomenike arhitekture

Foto: Darko Veršić, 2018

To da brojni dragulji arhitekture na tlu Hrvatske, među onima i koji se nalaze na popisima spomenika kulture RH, propadaju bez ikakve skrbii brige mjerodavnih institucija, i nije neka novost. Rupu u svijesti nastoji zakrpati i  Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze.

Prošloga ljeta započeta je akcija postavljanja info-signalizacije za dva antologijska ostvarenja modernističke arhitekture u Dalmaciji – za trogirski Motel Soline (Sljeme) Ivana Vitića iz 1965. godine i za zgradu Dječjeg lječilišta u Krvavici Rikarda Marasovića (1962.-64.).

Dizajn info-signalizacije potpisuje Jan Pavlović, čiji je prijedlog odabran na javnom natječaju. Podsjetimo, prošloga proljeća objavljeni su rezultati Natječaja za dizajn vizualnog znaka (loga) i info-signalizacije za Vitićevo i Marasovićevo ostvarenje. Premda oba zdanja posjeduju status spomenika kulture Republike Hrvatske, nalaze se u prilično lošem stanju, što pitanje njihovog očuvanja čini još akutnijim. Natječaj, koji je organizirala Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze, nastoji pridonijeti vidljivosti ovih arhitektonskih spomenika, kao i osvještavanju javnosti o važnosti predmetnih objekata turističke i lječilišne namjene sa statusom spomenika kulture.

Foto Saša Šimpraga za Motel Trogir, 2018

Signalizacija se postavlja u sklopu ovogodišnjih aktivnosti projekta Motel Trogir udruge Slobodne veze, i to najprije kao privremena intervencija. Na prilazima oba objekta tako su sada napokon istaknuti osnovni podaci, tj. ime objekta, ime arhitekta, godina izgradnje i aktualni status spomenika kulture RH.

Postavljanje signalizacije u podu bio je prvi korak, u drugoj fazi dolaze info-ploče, a u trećoj će se zatražiti od nadležnih tijela postavljanje službene signalizacije spomenika kulture.

Čitav projekt izrade info-signalizacije organizira se povodom Europske godine kulturne baštine (2018.).

Projekt Motel Trogir u 2018. podržava Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

Više informacija pronađite u prilogu i na linku: https://slobodneveze.wordpress.com/2018/09/25/the-set-up-of-info-signaling-for-two-modernist-monuments-of-culture-in-central-dalmatia/

 

Foto: Darko Veršić, 2018

Foto Saša Šimpraga za Motel Trogir, 2018

Dječje lječilište u Krvavicama – Foto: Udruga Slobodne veze

Motel Trogir – Foto: Udruga Slobodne veze

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI