Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
GRAĐANI / HRVATSKA / POLITIKA
Izvor: GONG

Mutikaše će nemirnije spavati:
Za sat i pol starta Mozaik veza – alat za istraživanje veza političara, poduzetnika itd.

Izvor: GONG

Korupcija, trošenje zajedničkog novca, nepotizam, klijentelitzam, pogodovanje političara određenim ‘partnerskim’ tvrtkama, dijeljenje poslova koji se plaćaju javnim novcem rodbini, kumovima, politički podobnima, zapošljavanja u javnim upravama i institucijama po stranačkom ključu, prenamjena državnog, gradskog zemljišta za potrebe privatnih interesa osoba uvezanih s političkim strukturama… itd. Mogle bi se nabrajati u nedogled pojave koje se mahom nekažnjeno događaju i desetljećima razaraju hrvatsko društvo i potiču mnoge na iseljavanje iz Hrvatske.

Možda će Mozaik veza – novi online alat koji omogućuje istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama, donekle rasvijetliti takve pojave. Možda će mutikaše uskoro imati nemirniji san.

Naime, Mozaik veza – novi online alat kojega pokreće GONG i koji  omogućuje istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama na temelju podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, raznih javnih registara (sudski registar, registar udruga, stranaka itd.)  bit će u funkciji za oko sat i pol vremena, odnosno od danas, 28. rujna 2018. u 11 h biti dostupan na domeni Mozaikveza.hr, a može ga se ‘uživo’ pratiti i na društvenim mrežama FacebookuTwitteru i Instagramu. Mozaik veza omogućuje pretragu, filtriranje i vizualizaciju traženih podataka uz korištenje naprednih softverskih alata.

Izvor: GONG

Na predstavljanju danas u 11:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb) koje će moderirati Borna Sor govorit će Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, Slaven Rašković, voditelj digitalnog tima GONG-a, Ana Benačić, novinarka portala Faktograf.hr, Ilko Ćimić, novinar Index.hr-a, Zoja Bajbutović, Code for Croatia i Jan Šnajder, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Mozaik veza značajno će olakšati i ubrzati rad svima koji se bave prevencijom korupcije i žele relevantne podatke iz javnih izvora pronaći na jednom mjestu, dakle istraživačkim novinarima, aktivistima, programerima, znanstvenoj zajednici, kao i čitavoj zainteresiranoj javnosti, smatra se.

On-line alat  je razvio je GONG, uz financijsku podršku Google-ovog Digital News Innovation Fund-a, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja. GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI