Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POLITIKA
Milanka Opačić odlazi iz SDP-a: Ne želim sudjelovati u rastakanju stranke

Milanka Opačić odlazi iz SDP-a:
Ne želim sudjelovati u rastakanju stranke

Milanka Opačić je završila svoj politički put u SDP-u. Danas je, prije saborskog “aktualca”, objavila na konferenciji za novinare da je zatražila brisanje iz evidencije i, kako javlja N1 televizija, dalje nastavlja kao nezavisna saborska zastupnica. “Nezavisnost”je u SDP-u, izgleda, izlazna opcija za sve više dojučerašnjih “kapitalaca” hrvatske socijaldemokracije…

Svojoj bivšoj stranci ubuduće će dati potporu, kazala je, za svaki dobar zakonski prijedlog, koji je na korist građana, tko god bio predlagač, čuvajući tako svoj socijaldemokraski identitet. Na njezinu odluku da izađe iz SDP-a presudno je utjecao nedavni četverosatni sastanak ( članova Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a) na kojem je shvatila da nijedna strana u sukobu nema volje izvući stranku iz krize. Svatko se vodi svojim parcijalnim interesima i stoga, zaključila je, ostanak u SDP-u za nju bi značio saučesnišvo u rastakanju stranke, a to ne želi. SDP-u želi brz oporavak i ljude koji će je vratiti na pravi put na kojem je stranka nekad bila.
U proteklih 28 godina, dodala je, kao članica SDP-a dala je i znanje i energiju, bilo kroz djelovanje u poziciji ili opoziciji, a danas je SDP marginalna oporbena stranka koja kaska u svemu za drugima.
Milanka Opačić je politologinja po struci, saborska zastupnica je u više mandata, a u Milanovićevoj vladi je bila potpredsjendica i ministrica socijalne politike i mladih. U SDP -u je bila od 1990., a za potpredsjednicu stranke je izabrana 2004. i 2008. Bila je među potpisnicima pisma što su ga SDP-ovi nezadovoljnici ljetos uputili Davoru Bernardiću, no, već i prije toga, njezina uloga i pozicija u SDP-u su svedene na marginalnu nakon što je, zbog javnog pozivanja šefa stranke da odstupi jer stranka pod njegovim vodstvom ne funkcionira, zaradila opomenu zbog narušavanja ugleda SDP-a. Nakon toga Milanka Opačić se povukla iz javnog prostora i bilo je samo pitanje dana kada će uslijediti završni potez i njezin odlazak iz SDP-a. Učinila je to u trenutku kada se najizglednijim epilogom krize u SDP-u čini disolucija stranke u kojoj je već drugu godinu na djelu duboki raskol.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI