Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
SLIKA I NEPRILIKA
Fotomontaža.

Uskoro spomen-ploča SDP-u na Iblerovom trgu 9?

Fotomontaža.

Jučer smo nešto pisali o trošnoj nastambi, jednoj od povijesnih baraka HDZ-a na Savskoj cesti, a na kojoj je spomen ploča na koju je netko dopisao: lopovi. Koliko je poznato, njihovi nominalni politički oponenti, SDP-ovci, nemaju neku sličnu baraku ili povijesnu građevinu na koju bi mogli prišarafiti spomen-ploču. Tako zasad njima nitko ne može na njihovu spomen ploču napisati: lopovi, trutovi, niškoristi ili nešto slično.

Zapravo, tome mogu lako doskočiti. S obzirom na aktualno stanje u toj političkoj stranci, SDP-ovo čelništvo može komotno već danas neku vrstu spomen-ploče pričvrstiti kod ulaza u svoje sjedište u Zagrebu, na Iberovom trgu broj 9. Već dulje vrijeme ta, tzv. najjača oporbena stranka, ne ostavlja značajnijeg traga i glasa na hrvatskoj političkoj sceni, ako izuzmemo povremene vijesti kako ih je netko napustio. S obzirom na njihov doprinos poboljšanju kvaliteti života građana i pluralizmu političke scene, moglo bi se zaključiti kako bi, ako nešto ne učine po pitanju svojega smisla postojanja, uskoro dosita mogli staviti mjedenu tablu s natpisom: Ovdje je
nekad djelovala Socijaldemokratska partija Hrvatske.

No netko je već razmišljao o kritičkim grafitima na Iblerovom trgu 9, makar virtualno. Naime, na stanicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske u rubrici Vijesti iz budućnosti još 2015. godine objavili su satirični fiktivni izvještaj naslovljen: Vandali grafitima išarali zgradu SDP-a?

Fotomontaža (SDLSN, 24. ožujka 2015.)

– Sinoć je skupina vandala ili nezadovoljnih građana grafitima “ukrasila” sjedište SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu. Šuška se kako se radi o pripadnicima poraženog militantnog lijevog krila SDP-a, koji se ne mogu pomiriti s “desnom” politikom priklanjanja vodstva stranke neoliberalnom konceptu saniranja dugova, nastalih zbog sistemske greške kapitalističke ekonomije, na račun radnika i sve većeg broja obespravljenih građana koji o radnom odnosu mogu samo sanjati – piše u tom ‘izvještaju iz budućnosti’.

U prilogu je i fotomontaža sjedišta SDP-a u Zagrebu na kojoj su crvenim sprejem ispisani grafiti poput: ‘Izdali ste radnike!’ i slično.

Nakon te satirične vijesti evo i jedne današnje, aktualne: dojučerašnja potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tamara Čubretović napustila je stranku i prebjegla – Milanu Bandiću, odnosno postala je članica Bandićevog kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i to kao tzv. nezavisna zastupnica.

Iz SDP-a na novo ubrzano osipanje članstva zasad nema službenog odgovora. Na njihovim stranicama je posljednja vijest jučerašnji oštroumni zaključak predsjednika stranke Bernardića koji je zaključio sjedeće:

Situacija u Uljaniku je teška, radnicima hitno treba isplatiti plaće“.

A evo i fotografije sa istih stranica koja govori više od bilo kakvog zaključka:

Tags: ,

VEZANE VIJESTI