Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
nije satira
Šalu na stranu: Prijetnje smrću i voznim redom satiričaru News Bara

Šalu na stranu:
Prijetnje smrću i voznim redom satiričaru News Bara

Uvrede i prijetnje novinarima, urednicima i novinarskim ekipama uživo ili na društvenim mrežama, putem klasične ili elektronske pošte nisu novost. Posljednjih godina su sve drskije i učestalije, zahvaljujući najčešće tome što vlasti prešutno ili izravno podržavaju radikalne političke nakupine i pojedince, mahom ultzrakonzervativnog i desnog usmjerenja, a oni koji vrijeđaju i prijete najčešće prođu bez posljedica i kazni. Tako je sada na meti bio Domagoj Zovak, satiričar i urednik News Bar Prime Timea, satirične emisije koja se emitira i na N1 televiziji. Naime, nakon posljednje epizode Prime Timea Zovku je putem Facebooka poručeno: “I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se“.

Kako ističu na N1, Zovak je s istog profila i prije dobivao poruke, no uglavnom se radilo o uvredama. Ovaj put je riječ o prijetnji smrću, ali i svojevrsnoj prijetnji voznim redom, jer je taj muškarac Zovku poslao i raspored autobusne linije kojom je  redovito putovao u posjet obitelji, pa je sve to prijavljeno policiji.

“Sjajno je što smo toliko napredovali kao društvo da je normalno kad na televiziji vidiš nešto što ti se ne sviđa da se jednostavno, umjesto daljinskog upravljača, ljudi odluče za prijetnju smrću autoru emisije. Trebalo je dogurati do ovoga. Ali, malo branitelji koji otkazuju koncerte nepoćudnim pjevačima, pa DORH koji ne goni one koji prijete jer su bili pijani i jer su branitelji, pa predsjednica koja kaže da su prijetnje samo izraz nezadovoljstva i u konačnici dođemo do ovako olakog razbacivanja s prijetnjama smrću. Ja sam to sad prijavio. Kao Vojko Vrućina “reka san NE MOŽE’, rekao je Zovak za N1,

Na ovoj poveznici možete vidjeti posljednju epizodu serijala News Bar Prime Timea.

Na ovaj slučaj je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo koje, ističu, ‘najoštrije osuđuje prijetnju smrću upućenu kolegi Domagoju Zovaku, satiričaru i uredniku News Bar Prime Timea, satirične emisije koja se prikazuje na N1 televiziji’.

– Kolega Zovak je nakon zadnje epizode, koja se bavila nedavnom obljetnicom vojno-redarstvene akcije Oluja, putem društvene mreže Facebook dobio prijetnju smrću “I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se”. Muškarac koji je izrekao prijetnju smrću kolegi Zovaku poslao je i raspored autobusne linije kojom je godinama putovao u posjet obitelji, što je za HND još jedan dokaz o tome koliko je ozbiljna izrečena prijetnja. HND upozorava na eskalaciju prijetnji smrću novinarima u zadnje vrijeme i podsjeća na nedavnu sramotnu odluku Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića Tabaka, koji je u svibnju ove godine na Facebook stranici portala Index.hr ostavio komentar “Pa ove novinare treba ubijati”. Takve skandalozne odluke samo su još veći poticaj raznim pojedincima da novinarima ili bilo kome drugome u društvu mogu nekažnjeno prijetiti. Stoga tražimo od mjerodavnih institucija RH da poduzmu sve mjere kako bi se najoštrije i bez iznimke kaznile sve osobe koje prijete našim kolegicama i kolegama samo zato što rade svoj posao. HND će o ovom slučaju izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje štite slobodu medija i sigurnost novinara – stoji u izjavi koju u ime Izvršnog odbora HND-a potpisuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI