Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Pulski i riječki škverani dolaze na Markov trg: Milostiva i solidarna Uprava Uljanika ne želi radnike ostaviti “u nevolji” ?!

Pulski i riječki škverani dolaze na Markov trg:
Milostiva i solidarna Uprava Uljanika ne želi radnike ostaviti “u nevolji” ?!

 

Prema najavama Sindikata metalaca Hrvatske, sutra će pred Markov trg radnici Uljanika i 3.maja koji su već nekoliko dana u štrajku jer još nisu dobili plaće za srpanj. Za njih oko tisuću organiziran je autobusni prijevoz iz Rijeke i Pule . Prosvjednike će, javlja Hina, primiti ministar gospodarstva Darko Horvat jer premijer Andrej Plenković putuje u Berlin gdje će se sastati s Angelom Merkel. Zadnje vijesti govore da će prije puta Plenković ipak poslušati što mu imaju za reći škverani…

Glavni radnički zahtjev je isplata plaća i plan održive brodogradnje, te smjena uprave koju drže odgovornom za stanje u brodogradilištima, za koje je država preuzela obvezu stvaranja povoljnih uvjeta za poslovanje, ali ne i odgovornost za upravljanje. No, ako je država ulagala novac u brodogradnju, trebala je, kažu u SMH, voditi računa i o tome kako se taj novac troši. Uostalom, država je i danas vlasnik 25 posto brodogradilišta. U rukama zaposlenih je ( od 2012. ) oko 47 posto dionica ( radnici i mali dioničari ), 9,93 posto dionica ima Croatia osiguranje, 7,7 posto CERP (HZMO) itd. Uljanik grupa nipošto, ističu sindikalisti, nije isključivo privatna tvrtka a niti ima organizirano radničko dioničarstvo.

Neshvatljivo je, kažu iz Sindikata, da si uprava, unatoč velikim plaćama, još dijeli i bonuse, a škver tone. Radnici se protive stečaju, strahuju od minimalizacije posla, a žele raditi i svoju plaću pošteno zaraditi. Bez strateškog partnera bit će teško premostiti krizu Uljanika i 3.maja, a država , bez “blagoslova” Europske komisije, nema mogućnosti novog interveniranja u brodogradnju. Čelnik HSS-a Krešo Beljak drži da bi Vlada, po uzoru na Lex Agrokor kojim se, navodno, štiti strateški interes i stratešku proizvodnju u državi, trebala donijeti Lex škver i spasiti pulski Uljanik.

-Lex Agrokor je zakon za Martinu Dalić, za Borgovu ekipu koja je popljačkala 500 milijuna kuna. Da je to istina, dokaz je nažalost situacija u Uljaniku i ukoliko je to zakon za te velike tvrtke, kako su ga predstavili, neka ga sada primijene na Uljanik- izjavio je Beljak, više s ironijom negoli stvarnim očekivanjima. Uljanik, uostalom, svakako zadovoljava bez neke kriterije za “poseban zakon”, jer radi se doista o velikoj kompaniji s pet i pol tisuća zaposlenih ( s kooperantima) i 25 posto državnog vlasništva…

Uprava Uljanik grupe licemjerno se obratila javnosti priopćenjem u kojem ističu kako nemaju “moralno pravo” ostaviti radnike Uljanika u ovakvoj situaciji, a da nisu, u dogovoru s Vladom, našli rješenje za izlazak iz krize. Onog trenutka kad se nađe adekvatno rješenje, Uprava i Nadzorni odbor će otići, poručili su Uljanikovi “dobročinitelji”.

Škverani su u Puli izašli na ulice, a njihov se gnjev dijelom prelio i na gradske i županijske čelnike. I za razliku od župana Valtera Flege, koji je našao smjelosti stati pred ljude čija je egzistencija, ne njihovom krivnjom, ugrožena, pozivajući državu da pomogne u sanaciji brodogradilišta još jednom, gradonačelnik Pule Boris Miletić nije za to imao hrabrosti. Ako je time i izbjegao polijevanje vodom i pivom, nije ga mimoišla porcija pogrda. Skandiralo se “mafija, mafija”, “IDS lopovi”, itd., a od prosvjednika se moglo čuti i da ne žele Danka Končara kao “spasitelja”.

U Vladi je održan sastanak s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom, a razgovaralo se i s Dankom Končarom, vlasnikom Kermas energije kao potencijalnim strateškim partnerom, no, on nije ponudio rješenje za isplatu radničkih plaća . Uprava, također, nema rješenje za to urgentno pitanje, jer njoj ne gori pod noktima, a Grad Pula “požar” gasi subvencioniranjem ( 600 do tisuću kuna) za školske udžbenike djeci radnika Uljanika…

Solidarnost sa škveranima Uljanika i 3.maja izrazila je i grupa hrvatskih književnica i književnika koji su javno pozvali Vladu da spasi i sačuva hrvatsku brodogradnju slavne tradicije ( i danas je deseta u svijetu, a nekoć je bila treća!). Izjavu solidarnosti su potpisali Slađana Bukovac, Zoran Ferić, Nikola Petković, Nenad Popović i Milan Rakovac, naglašavajući da poštuju sindikalnu borbu radnika za pravo na rad i plaće, za dostojanstvo rada i obitelji te pozvali radnike da ne dopuste da ih dijele.

– Brodograditelji su humus urbaniteta bitan za održanje hrvatske kulture- poručili su pisci, vjerujući da Hrvatska, kao što to čine Nizozemska, Italija ili Španjolska, mora razvijati svoju brodogradnju ako želi opstati i zadržati europski kulturni i gospodarsko-društveni standard.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI