Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
Poštar zvoni dvaput: SDP-ove “pismonoše” stavljene “na led”, Bernardić još pliva…

Poštar zvoni dvaput:
SDP-ove “pismonoše” stavljene “na led”, Bernardić još pliva…

Pismo skupine uglednih i mahom viskopozicioniranih SDP-ovaca, među kojima je pet članova Predsjedništva, čak dvije trećine saborskih zastupnika, veći broj gradonačelnika, načelnika, i SDP-ov jedini župan Željko Kolar, šefa Partije Davora Bernardića zasad nisu nagnali na ostavku. Čak ni na otvaranje rasprave na Predsjedništvu o objektivnim problemima koji prijete disolucijom stranke. Naprotiv! Bernardić je pet članova Predsjedništva, koji su potpisali kontroverzno pismo- poziv predsjedniku na ostavku, udaljio sa sjednice Predsjedništva. “Nismo izbačeni ali smo ekskomunicirani”, izjavio je Peđa Grbin, navodno jedan od inicijatora pisma.

A u pismu stoji:
“Poštovani Davore,
kada si prije nešto manje od dvije godine započeo svoju kampanju za Predsjednika SDP-a, najavio si da će u središtu tvojega rada biti nadilaženja podjela koje postoje u stranci, da se više neće događati izbacivanja niti raspuštanja, da ćeš spajati i jačati SDP.
Na žalost, sve što se danas događa u SDP-u suprotnost je onome što si najavljivao.
Na unutarstranačkim izborima sudjeluje manje članova nego ikada do sada.
U čitavom nizu organizacija uopće nema članova koji bi imali pravo glasa.
Članovi iz stranke odlaze ili se pasiviziraju, organizacije se raspuštaju, podjele su sve veće, a rejting stranke kontinuirano pada i najniži je od 2015. godine.
Odgovornost za ovakvo stanje nije samo tvoja, ali zbog činjenice da si Predsjednik ona je najveća.
Kada si od predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a u rujnu 2017. zatražio i dobio potporu za nastavak svojega rada, ponovo si obećao pozitivne promjene i kvalitativni pomak u radu stranke, no, ništa se od toga nije dogodilo.
Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide.
Zbog toga, a i smatrajući da bi svaki drugi potez bio alibi za nečinjenje i daljnje potonuće SDP-a, što nitko od nas ne može niti želi mirno gledati, mi potpisnici ovoga pisma moramo te zamoliti da zbog sebe i budućnosti SDP-a podneseš ostavku na dužnost Predsjednika stranke”, navodi se i pismu koje je dosad potpisalo 90 istaknutih članova stranke.

Hoće li biti izbačeni iz SDP-a? Teško je u to povjerovati, jer se ne radi o nekakvim marginalnim “pučistima”, nego , uz ostale, o čak 23 saborska zastupnika SDP-a. Hoće li Davor Bernardić ipak naposljetku podnijeti ostavku pod pritiskom? Ili će se osloniti na Glavni odbor SDP-a za koji vjeruje da je većinski uz njega? I čekati novi “udar”, neke nove skupine nezadovoljnih potonućem SDP-a? Sve je to ovog trenutka predmet spekulacija, a kakav god epilog bio, za SDP neće biti dobar. Iz ove situacije nije moguće izaći bez teških posljedica za ugled, kredibilitet i rejting SDP-a, stranke koja već predugo živi s dubokim podjelama. Davor Bernardić na čelu stranke samo ih je dodatno produbio.

Silom se ne postaje vođa. Uostalom, Bernardić čak ni u vlastitoj stranci nije najpopularniji političar. Kako to onda može biti biračima? Oni koji su lobirali za njega ne samo tijekom unutarstranačkih izbora, nego i kad je postalo potpuno jasno da je Bero “krivi čovjek na pravom mjestu”, računajući na svoju zajamčenu poziciju “gremija u sjeni”, koji o svemu odlučuje a nije odgovoran, napravili su dugoročno golemu štetu i Davoru Bernardiću i SDP-u. I nastavljaju mu i dalje urušavati i ono malo dostojanstva što mu je ostalo.

Jer, što znači kad Zlatko Komadina, jedan od Berinih mentora i suflera, na pitanje novinara je li Bernardić dobar lider kaže:” Bernardić je jako dobar čovjek”? To svakako ne znači i da je dobar lider. A dobrotu i poštenje Davora Bernardića nikad nitko nije ni dovodio u pitanje. Nego njegov politički nerv, liderski kapacitet, političku artikuliranost. Ali “dobri Bero” nažalost nije i dobro rješenje za revitalizaciju SDP-a, ideološku, kadrovsku, programsku koja je toj stranci hitno potrebna. Kako neki kažu – i Hrvatskoj. Jer, blizu smo povratku u jednoumlje, a za budućnost demokracije u ovoj zemlji, to svakako nije dobro.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI