Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
HRVATSKA
Radovi u tijeku, srpanj u tijeku (foto TRIS/G. Šimac)

Mostovi okruga Čiovo:
Evo i srpnja, a most Trogir-Čiovo još nije gotov

Radovi u tijeku, srpanj u tijeku (foto TRIS/G. Šimac)

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je 4. svibnja ove godine kako će most od trogirskog kopna prema otoku Čiovu biti gotov do srpnja, te kako je izvođač tih radova ozbiljan. Izgleda kako je već sad mjesec srpanj, a izgleda i kako most još uvijek nije gotov. Nisu dovršene ni prilazne ceste, a teška mehanizacija na nasipima oko mosta i dalje je u pogonu. No čini se kako je izvođač doista ozbiljan, jer je na mostu i u nedjelju bila nekolicina radnika, što je za hrvatske prilike izvanredna pojava.

– U srpnju će biti gotov most Čiovo. Nakon svih peripetija koje su nas zadesile oko tog projekta, sve što se najgore moglo dogodit dogodilo se na Čiovu. Sve ide u redu, bio sam prije desetak dana tamo, zadovoljan sam što sam vidio, izvođač je ozbiljan i svi su se upregnuli da to bude gotovo i mora bit gotovo – kazao je tada Butković novinarima uoči sjednice Vlade RH u Splitu.

Inače, most projektirane duljine 546 metara počeo se graditi prije više od tri godine, temeljem ugovora kojega su Hrvatske ceste potpisale s poduzećem Viadukt. Oni su ga trebali izgraditi do kraja 2016. godine. No Viadukt se nije baš pokazao ozbiljnim, pa je s njime ugovor raskinut te su posao dobili Poduzeće za ceste Split i Strabag.

Kamioni na mostu (foto TRIS/G. Šimac)

Oči Trogirana, žitelja Čiova i njihovih turista su manje-više uprte u gradilište tog mosta, budući da je poznata pojava kako su ljetne prometne u Trogiru nepodnošljive. Često se mora kružiti preko poluotoka Čiova, odnosno mjesta Okrug Gornji. Još uvijek je jedina kopnena veza između Trogira i Čiova tamnošnji most, pa sva vozila moraju proći kroz staru jezgru Trogira, što je pak za taj UNESCO-ova spomenik kulture i mentalno zdravlje Trogirana posebno štetno. Tako se nekim ljetnim danima, posebice subotama zbog transfera nautičara, put od par stotina metara ponekad prevaljuje i po dva sata, što mnoge efikasno odgovori od namjere da više ikada posjete Čiovo.

Unatoč tome, traljave domaće vlasti, počev od SDP-HNS-a za čije je vladavine započet projekt, pa do aktualnog HDZ-HNS-Mosta itd. nisu uspjele postići da se u šta kraćem roku sagradi most koji ima neprijepornu važnost za čitav taj kraj, a kojega bi u uređenijim državama sagradili za manje od godinu dana.

Most u nastajanju (foto TRIS/G. Šimac)

Zasad se ne zna koliko će u konačnici koštati, ali se zna kako je prema prvim projektima Hrvatskih cesta (vidi ovdje: HC_Most_kopno_ciovo) trebao koštati oko 32 milijuna eura.

Nekih eventualnih novih pojedinosti oko ovog mosta nema ni na mrežnim stranicama Hrvatskih cesti (http://hrvatske-ceste.hr/) budući da su iste tijekom jutra nepristupačne, odnosno u kvaru.

Čim Hrvatske ceste premoste taj informatički problem i informiraju javnost o radovima  na mostu, i mi ćemo vas izvjestiti o događanjima oko mostova okruga Čiovo, odnosno mjesta Okrug Gornji na istome poluotoku.

Radovi u tijeku, srpanj u tijeku (foto TRIS/G. Šimac)

Pristupni putevi prema mostu još nisu pristupačni (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI