Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
GRAĐANI
Postavljanje betonske gromade među kupačima

Betonski blokovi među glavama kupača na Valovinama:
Jedni standardi za građane, drugi za investitore

Postavljanje betonske gromade među kupačima

“Slikali cijeli proces od ulaska broda u Valovine do dolaženja na poziciju i spuštanje temelja na dno. Brod (Vlatko ili Zlatko se zove brod) je u 17.30 ušao u Valovine, progurao se među kupačima i parkiranim barkama bez da je ikad barem malo zastao zbog opasnosti, agresivno, brzo i bez trunke sumnje progurao se do pozicije. Veće jahte parkirane u uvali su odmah otplovile.” – stajalo je u jednoj e-mail poruci koju su građani Pule proslijedili Inicijativi građana Pule za ukidanje koncesije za ski-lift i Zelenoj Istri. O slučaju ‘ski-lift u jedinoj pulskoj pješčanoj uvali Valovine pisali smo više puta, a čini se kako će o istome još biti riječi. Ponajprije jer građani Pule ne popuštaju u svojem protivljenju nakani da se tamo nastavi gradnja glomaznog objekta mimo volje većine, a kako bi se, smatraju, pogodovalo investitorima kojima se to omiljeno kupalište daje na raspolaganje i upravljanje na sljedećih – 20 godina.

Postavljanje betonske gromade među kupačima

– Što stoji iza dvostrukih standarda prilikom primjene propisa u slučaju ski-lifta na Valovinama? Jedni vrijede za građane, drugi za investitore! Jučer su nas građani obasuli pozivima jer su se u popodnevnim satima nastavili radovi na izgradnji ski-lifta – ne samo usred sezone nego usred gomile kupača, dovevši ih time u opasnost. U more je bačen više desetaka tona teški betonski blok (u okruženju kupača i na stanište periski). Građani su zvali policiju, koja je rekla da nije nadležna, no svejedno su kasnije viđeni na lokaciji, ali nije nam poznato jesu li išta poduzeli. U Lučkoj kapetaniji je g. Mirko Gruber izjavio pozivatelju da u tom slučaju nisu nadležni. Na drugi poziv građana rekli su da će izaći na lokaciju, ali nisu viđeni. Što je vrlo zanimljivo s obzirom da je upravo kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc zabranila održavanje plivačkog maratona u organizaciji Inicijative građana i Zelene Istre OKO koncesije iz sigurnosnih razloga, premda se radilo o nedjelji, kada se radovi ne izvode, i ruta maratona nije ulazila u područje pod koncesijom. Kako to da je izostala isto tako promptna reakcija Lučke kapetanije u slučaju gradilišta u moru koje nije ograđeno pa kupači i plovila ne znaju za njegove granice. Jučer je sigurnost kupača zaista bila ugrožena, no radovi su obavljeni, unatoč pozivima građana institucijama nadležnima za nadzor pri izvođenju radova, bez ikakih zapreka. Nadležno Komunalno redarstvo Grada Pule nije se ni javljalo na telefon. Zar moramo čekati da netko bude ozlijeđen da bi netko reagirao? – kažu u Inicijativi građana u svojemu pismu danas upućenom svim mjerodavnim institucijama, inspekcijama, pulskim  i lučkim vlastima itd.

U nastavku prenosimo ostatak njihova pisma upućenog vlastima i javnosti:

– Stoga ovim putem pozivamo Grad da onemogući nastavak radova na tako opasnom gradilištu, prije svega zato što je rok za provedbu zahvata definiran Ugovorom o koncesiji bio 10.7.2018, a investitor do danas nije dobio produljenje. U članku 2. Ugovora o koncesiji stoji da je rok za izgradnju objekta ki-lift godinu dana od zaključenja Ugovora 11.7.2017. Čl. 18 Ugovora o koncesiji: “Davatelj koncesije može oduzeti konceiju ako Ovlaštenik koncesije ne izgradi u određenom roku građevine ili druge objekte za koje je dana koncesija”.

Svjestan toga, investitor je izjavio da je od Grada Pule zatražio produljenje roka potrebnog za izgradnju ski-lifta, no Grad Pula to dopuštenje nije izdalo.

Dijete na plaži Valovine

Prema Ugovoru o koncesiji, nadzor nad izvršenjem odredbi Ugovora provode Upravni odjel za porstorno uređenje, komunalni sustav i imovinu te Upravni odjel za financije i opću upravu.

U odgovoru Grada Pule Zelenoj Istri od 27. srpnja stoji: “Slijedom navedenih zakonskih odredbi, člankom 19. Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja ski-lifta na lokaciji “Uvala Valovine” u Puli, uređen je postupak jednostranog raskida ugovora. Stavkom 2. istog članka, određeno je da davatelj koncesije prethodno mora, prije pokretanja postupka oduzimanja koncesije ili jednostranog raskida ugovora, pisanim putem upozoriti ovlaštenika koncesije o svojoj namjeri te mu odrediti rok od 30 dana za otklanjanje razloga za oduzimanje koncesije i za izjašnjavanje o istima. Sukladno važećoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi, Grad Pula je dostavio obavijest ovlašteniku koncesije i odredio mu rok od 30 dana za izjašnjavanje o istom. Očitovanje i izjašnjavanje ovlaštenika još nije zaprimljeno, međutim važno je za napomenuti da zadani rok od 30 dana još nije istekao.”

Čudno je da je Grad kao razlog za eventualni raskid Ugovora o koncesiji naveo neovlašteno nasipavanje mora i obale tucanikom, ali ne i istek roka za izgadnju predviđenog Ugovorom. Jedan od mogućih razloga za ukidanje koncesije je i onečišćenje pomorskog dobra, koje se dogodilo nasipavanjem tucanika u more, koje će još dugo biti prisutno na lokaciji. Ni inspekcija zaštite okoliša, ni Komunalno redarstvo niti Lučka kapetanija, unatoč našim prijavama, nisu poduzeli ništa – koliko je nama poznato.

Grdosija među glavama kupača

Drskost izvođača radova prelazi svaku granicu – prije nekoliko dana izvodio je bučne radove na obali od 21:00 do 01:00 sat poslije pola pomoći, što je dokumntirano video snimkom. To smo prijavili Inspekciji rada i Komunlanom redarstvu, no nitko nam nije odgovorio.

Pozivamo Grad Pulu još jednom da osigura poštivanje propisa i onemogući daljnje radove te da ukine koncesiju za ski-lift.

I danas je brod na lokaciji, donio je drugi blok spreman za bacanje u more opet u okruženju plovila i kupača. Jučer je betonski blok bačen u more zajedno s PVC podlogom – najlonom koji služi kod pripreme da se betonski blok ne bi zaljepio za podlogu. Blok se baca na stanište periske.

S poštovanjem, Inicijativa građana Pule za ukidanje koncesije za ski-lift i Zelena Istra

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI