Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
eu
Majka Europa časti: 15 tisuća 18-godišnjaka iz EU-e ovoga ljeta će putovati besplatno po EU-i

Majka Europa časti:
15 tisuća 18-godišnjaka iz EU-e ovoga ljeta će putovati besplatno po EU-i

Majka Europa, odnosno Europska komisija je odlučila počastiti 18-godišnjake iz Europske unije s besplatnim putovanjem, ali moraju putovati po Europi između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Točnije – 15 tisuća mladih, ali isključivo onih koji su rođeni između 2. srpnja 1999. godine i 1. srpnja 2000. godine. Dakako, moraju se prijaviti da to žele, počev od danas, i to klikom na ovu poveznicu. Naravno, po standardnoj europskoj tradicionalnoj shemi moraju usput ispunjavati neke formulare, odnonso odgovorati na neka pitanja koja su povezana s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament. Morat će odgovoriti i što misle koliko će biti zainteresiranih za besplatne karte, a odabir dobitnika ovisit će o točnim odgovorima, kako kažu u EK.

– Iskoristite ovu priliku da doživite slobodu kretanja, bolje razumijete europsku raznolikost, uživate u njegovom kulturnom bogatstvu, stvarate nove prijatelje i konačno, otkrijte sebe – mudroslovno poručuju EU dužnosnici.

Ipak, kako neki pojašnjavaju, namjera je ovom gestom pokušati suzbiti rašireni euroskepticizam među dijelom EU populacije godinu dana prije izbora za Europski parlament.

Inače, taj se projekt zove DiscoverEU, a svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije.

U prvom krugu prijava, koji počinje danas, najmanje 15.000 dobitnika moći će poći na gratis put, a drugi krug održat će se u jesen 2018. i tada će se podijeliti najmanje 5000 karata.

 

-Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti – rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Isto se namjerava prakticirati i između 2021. i 2027. godine, pa bi, kažu, oko milijun i pol osamnaestogodišnjaka dobilo priliku putovati besplatno. Bilo je zamisli da svi EU-mladi dobiju besplatne željezničke inter-rail karte, no EU-računovođe su izračunale kako bi im to bilo preskupo.

Inače, u okviru ove inicijative mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu će putovati vlakom, a kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se, kažu, olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Upozoravaju i kako hranu, smještaj i ostale troškove vezane uz putovanje ne pokriva Komisija, nego mladi koji putuju.

Putovanje može trajati najviše 30 dana i može se posjetiti najviše četiri strana odredišta.

Možda ovu EU-pogodnost iskoriste i naši mladi koji su iselili iz Hrvatske te su već ranije otputovali u Irsku, Njemačku Švedsku itd.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI