Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
FESTIVALI / FILM / KULTURA
28. Animafest: Nagrađeni filmovi “Pad” i “Kakav veličanstveni kolač!”

28. Animafest:
Nagrađeni filmovi “Pad” i “Kakav veličanstveni kolač!”

Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta u konkurenciji kratkometražnih filmova osvojio je “Pad” Borisa Labbea, a među dugometražnim najboljim je proglašen “Kakav veličanstveni kolač!” Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa.

 

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je završilo 28. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma.
Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero Grand Prix Animafesta dodijelio je francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa. U obrazloženju žirija stoji kako je to kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva.
Žiri Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić Grand Prix je dodijelio filmu‘Kakav veličanstveni kolač!’ (This Magnificient Cake!, Belgija / Francuska / Nizozemska) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Nagrada je dodijeljena za majstorsko israživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova, stoji u obrazloženju žirija.
Nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće dodijeljena je Nikiti Diakuru za film Fest. Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je njemačko-meksičkom filmu 32-Rbit Victora Orozca Ramireza.
Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti britanskom filmu ‘Suočavanje’ (Facing It) Sama Gainsborougha, nastalom na NFTS-u.
Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašeni su ‘Biciklisti’ Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji. -Nagradu za najbolji hrvatski film dodjeljujemo filmu koji je seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio, stoji u objašnjenju žirija.
Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes, a glavnu nagradu dodijelili su filmu ‘Limenica’ (Birdlime) Evana DeRushieja (Kanada).
Nagradu publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma dobile su Alice Guimarães i Mónice Santos za portugalsko-francuski film ‘Između sjena’ (Between The Shadows), a istu nagradu samo u kategoriji Velikog natjecanja dugometražnog filmadobili su  Patrick Imbert i Benjamin Renner za ‘Velikog Zlog Lisca i druge priče’.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI