Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KULTURA
Zagreb i Hvar: Počinju rezidencije u sklopu EU projekta Magic Carpet – Platforma za poticanje umjetnika u usponu

Zagreb i Hvar:
Počinju rezidencije u sklopu EU projekta Magic Carpet – Platforma za poticanje umjetnika u usponu

Četvero hrvatskih umjetnika borave u rezidencijalnom programu u tri europske zemlje, dvije inozemne umjetnice dolaze na rezidenciju u Hrvatsku!

EU Platforma Magic Carpets, koju čini 13 partnera iz jednako toliko država Europe nastala je s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu, za predstavljanje njihovog rada u međunarodnim okvirima i djelatnicima u kulturi za implementaciju strategija razvoja publike i stimulaciju međunarodnih aktivnosti. Umjetničkim rezidencijama, radionicama, izložbama, evaluacijom i monitoringom, online platformom, te opsežnom komunikacijom i brendingom, platforma cilja postati europska oznaka kvalitete za interakciju suvremenih umjetnika u usponu i zajednica diljem Europe te još jednom pokazati utjecaj meke moći kulture na poticanje međukulturnog dijaloga.
Maj Horn (Copenhagen, DK) boravit će u rezidenciji u Zagrebu 29.05. – 30.06. Projekt će započeti šetnjama urbanim krajolikom Zagreba, osmišljenim u suradnji sa zagrebačkim umjetnicima Tinom Dožićem i Sašom Šiprangom, za korisnike prihvatilišta za azilante „Porin“ i mlade zagrebačke umjetnike. Tijekom šetnji sudionici će zajednički istraživati atmosferu odabranih lokacija u javnom prostoru, dijeliti iskustava i razmišljanja te istraživati skrivene ekonomije za dijeljenje dobara, znanja i vremena u prostorima grada.
Paulina Almeida (Porto, PT) boravit će u rezidenciji na Hvaru (Jelsa) 25.05 – 25.06. U suradnji s umjetnicom Anom Kovačić i lokalnim stanovništvom propitivati što to znači suživot s morem te kako povijesne i suvremene okolnosti život na otoku čine takvim kakav jest, referirajući se na teme turizma, gentrifikacije, umjetničkog nomadizma, migracija i privremenog boravka.
Umjetnicama će se u realizaciji pridružiti lokalni umjetnici, stručnjaci i pripadnici lokalne zajednice, koji će zajedničkim stremljenjima djelovati u smjeru stvaranja jedinstvenog, prema zajednici orijentiranog, umjetničkog djela, dok će se njihovo istraživanje usredotočiti na dublje razine prihvaćanja različitosti na kolektivnoj i osobnoj razini.
Za međunarodni rezidencijalni program odabrano je četvero hrvatskih umjetnika: Hrvoslava Brkušić (Rim), Ida Blažičko (Porto) te kolektiv odbjeglih arhitekata This Town Needs Posters – Sven Sorić i Hrvoje Spudić (Berlin).
Partneri u projektu: Koridnator –  VIESOJI ISTAIGA KAUNO BIENALE, Kaunas, Litva; KUNSTREPUBLIK E.V., Berlin, Njemačka; Folkestone Fringe, Folkestone, Ujedinjeno Kraljevstvo; Latitudo Srl, Rim, Italija; BIEDRIBA LATVIJAS JAUNA TEATRA, Riga, Latvija; LAB 852, Zagreb, Hrvatska; Prague Biennale, Prag, Češka Republika;  EVA International Biennial of Visual Art Limited, Limerick City, Irska ; META Cultural Foundation, Bukurešt, Rumunjska; Center for Contemporary Art, Tbilisi, Gruzija; IDEIAS EMERGENTES, Porto, Portugal; OPENSPACE_INNSBRUCK, Innsbruck, Austria i Novo kulturno naselje, Novi Sad, Srbija.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI