Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
FESTIVALI / GRAĐANI / MEDIJI / POLITIKA
Svega na Subversive forumu: Novinarstvo i mediji – pobuna u tvornici sadržaja

Svega na Subversive forumu:
Novinarstvo i mediji – pobuna u tvornici sadržaja

– Novinarstvo i mediji – pobuna u tvornici sadržaja – nazvan je okrugli stol na kojemu će s početkom u  21 sat u velikoj dvorani Kina Europa u Zagrebu govoriti, među ostalima, Milan F. Živković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lela Vujanić, Ivica Đikić te Iva Borković, a moderirat će ga Igor Lasić.

Rasprava o aktualnom stanju i budućnosti medija i valjanog novinarstva u Hrvatskoj i šire tek je jedna od brojnih zanimljivih i događanja koji se priređuju u okviru  11. Subversive foruma koji se u Zagrebu održava od 13. do 23. svibnja s nizom važnih ekonomsko-političkih panela, predavanja i okruglih stolova. Sve se odvija u kinu Europa, a program festivala možete promotriti na sljedećoj poveznici:

http://subversivefestival.com/…/uploads/2018/05/forum_hr.pdf

U nastavku pročitajte što organizatori kažu o potrebi i važnosti organizacije ovakvog foruma u vremenima u kojima živimo:

Današnje doba, obilježeno krizom, devastiranim institucijama demokracije, izostankom materijalne baze osnovne društvene reprodukcije, sve snažnijim udarom radikalne desnice i podivljalim tokovima financijskog kapitala, u kojima tek nekolicina posjeduje moć i sredstva za proizvodnju, više nego ikad treba progresivni društveno-politički p(re)okret. Za takav historijski momentum i sustavne poraze svjetska politička ljevica još uvijek nije pronašla adekvatne odgovore. Otežanu komunikaciju s bazom prati izostanak i organiziranog, politiziranog radništva koje, iako kolektivno eksploatirano, u kapitalizmu teško uspijeva nadići svoja vrlo konkretna materijalna ograničenja koja ih onemogućuju za borbenije, proletariziranije djelovanje. Stoga, daljnja proizvodnja drugačijeg, politički artikuliranog znanja, makar na festivalskim i konferencijskim rubovima, kao oblik javnih događanja, u okviru kojih se promišljaju strategije otpora te vrši kritička reevaluacija i historizacija trenutka u kojem se nalazimo, još uvijek nisu izgubila svoju funkciju.

Istovremeno, umjetnost i kultura, kojima posredujemo naša iskustva, interese, avangardne imaginarije i identitete, proizlaze i reproduciraju se iz ništa manje konkretnih materijalnih preduvjeta. Njihov izostanak znači biti lišen važnog mehanizma u daljnjoj borbi za drugačiji, pravedniji svijet.

Stoga nam se pridružite od 13. do 23. svibnja u diskusijama o važnim temama kako što su promišljanje kontradikcija perifernog kapitalizma u kontekstu iskustva socijalističkog projekta te jugoslavenskog radničkog udruživanja i samoupravljanja s Catherine Samary i Rastkom Močnikom, nerazdruživosti parlamentarnog i vanparlamentarnog rada na ljevici te izostanku radikalne političke imaginacije Europe izvan kapitalističkog tržišta s članovima i članicama aktualnih europskih lijevih partija.

S Éricom Toussaintom i Stathisom Kouvelakisom s kojima ćemo razgovarati o povijesti dužničkog sustava i otpisu državnih dugova na primjeru Grčke i Syrize. S ekonomistom Brankom Milanovićem otvorit ćemo pitanja globalne raspodjele dohotka i svjetske neravnopravne raspodjele resursa i dobara, dok ćemo s materijalističkom feministkinjom Ninom Power analizirati kompleksan odnos feminizma i globalnog kapitalizma, povezanosti današnje eksploatacije i opresije te nužnosti zauzimanja antikapitalističke feminističke pozicije koji razumijeva različite historijske pozicije žena.

Neki od sudionika Subversive foruma

S renomiranim sociologom Sylvainom Lazarusom dotaknut ćemo se slavne šezdesetosme i radničkog i klasnog pitanja, ali i komunističkog političkog kapaciteta kao organizirane svijesti. Također, nismo zanemarili i važnost proizvodnje kritičkog, politiziranog znanja unutar institucija, izvan njih, ali i onog koji se odvija u medijskom polju, gdje su nam sugovornici/e kritički pedagog Juha Suoranta, ali sugovornici/ce medijskog panela Igor Lasić, Milan F. Živković, Lela Vujanić te brojni drugi. U otporu na radikalno desnu konzervativnu kontrahegemoniju analizirat ćemo desni populizam s Primožem Krašovcem, Aleksandrom Matkovićem i Žarkom Puhovskim. S Terryem Eagletonom kritički ćemo se osvrnuti na razloge slabosti globalne ljevice u kontekstu liberalne fragmentacije borbe na identitetske zahtjeve i kulturalizacije politike.

Također, kroz niz promocija knjiga s političke margine razgovarat ćemo i o reprezentaciji Oktobarske revolucije, robnoj proizvodnji i udruženom radu te brojnim drugim temama vezanim na intrinzičan način s dvjestotom obljetnicom Marxova rođenja i njegove kritike političke ekonomije.

11. Subversive festival će i ove godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih ljevičarskih manifestacija, s brojnim renomiranim sudionicima/cama, teoretičarima/kama, aktivistima/kinjama iz cijeloga svijeta, podsjetiti na važnost borbe na kapitalističkoj periferiji i njezine uključenosti u svjetska antikapitalistička kretanja.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma, ulaz je besplatan.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI