Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
PRIOPĆENJE
“Psi laju, a karavane prolaze”: Milijuni u nezakonitoj prodaji pasa…

“Psi laju, a karavane prolaze”:
Milijuni u nezakonitoj prodaji pasa…

Što se događa na tržištu pasa u Hrvatskoj i kako se bogate neregistrirani uzgajivači pasa, istražili su autori Facebook stranice “Psi laju, a karavane prolaze” i svojim otkrićima šokirali javnost.

Pregledali su i obradili, kako navode u svom priopćenju, sve oglase u jednom internetskom oglasniku u rubrici “Prodaja pasa” tijekom deset dana i došli do podatka da se u tom razdoblju prodavao 2561 pas, od čega je bilo 2466 štenadi i 96 odraslih pasa. Za njih se tražilo ukupno, nevjerojatnih 7 milijuna kuna. Kad bi se na taj iznos obračunavao PDV, bila bi to lijepa svota od 1,8 milijuna kuna, što bi omogućilo funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene pse na godišnjoj razini. Najskuplje se prodaju psi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a radi se o doista velikom tržištu jer, u ovom je istraživanju obuhvaćen samo jedan oglasnik!
– Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi od listopada 2017., kako se navodi u priopćenju, propisao je da se uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ne mogu započeti obavljati bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi Ministarstvo poljoprivrede. Namjera je da se time suzbije crno tržište pasa i uvede red među uzgajivače. No, neki i dalje drže da je dovoljno što su članovi kinoloških udruga, pa ostaju neregistrirani, čime ulaze u područje nezakonitog uzgoja i kršenja Zakona.
U skladu sa Zakonom prodavač mora psa osigurati u svrhu prodaje, a oglašivač objaviti broj mikročipa psa i njegove majke. Ali to se i dalje ne čini zakonu unatoč… I tako jedni na psima nekontrolirano i nezakonito zarađuju ogroman novac, a drugi ( udruge za zaštitu životinja) skrbe o zbrinjavanju na tisuće napuštenih životinja, koje nerijetko završe zgažene na ulicama, utopljene, bačene u kontejnere i jarke, a one nešto sretnije, ostavljene u šumama, na ulicama ili pred vratima skloništa, s kakvom takvom šansom da prežive.
U Hrvatskoj je više od 30 udruga za zaštitu životinja koje upozoravaju javnost na patnje životinja, potiču lokalnu samoupravu na provođenje kontrola čipiranja pasa, na uvođenje obvezne trajne sterilizacije radi kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, kako bi se smanjilo stradavanje životinja zbog neodgovornosti ljudi.
Ukoliko građani budu udomljavali napuštene životinje, umjesto da ih kupuju i skupo plaćaju, mnoge će biti spašene, imat će dom, skrb, njegu i bit će na tome iznimno zahvalne- poručuju s FB stranice “Psi laju, a karavane prolaze”.

 


VEZANE VIJESTI