Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
IZDVOJENO
NP Krka: Zbog sve većeg broja posjetitelja na Skradinskom buku ograničit će prostor za kupanje

NP Krka:
Zbog sve većeg broja posjetitelja na Skradinskom buku ograničit će prostor za kupanje

Nakon što je prošle godine uveden model ograničenja broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti na Skradinskom buku, a koji je ograničen na 10 tisuća, Javna ustanova Nacionalni park “Krka” i ove godine nastavlja uvoditi promjene, a koje se odnose na ograničenje kupanja u Krki.

Razloga za nove promjene je više, a one se prije svega uvode kako bi se prirodni fenomen Skradinkog buka očuvao, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić:
– Broj posjetitelja na Skradinskom buku raste iz godine u godinu i pred nas stavlja izazove i potrebu pronalaženja novih rješenja. Zato ove godine uvodimo nove mjere za povećanje sigurnosti i protočnosti posjetitelja te smanjenje gužve na prostoru Skradinskog buka. S jedne strane napravljeno je proširenje na samom mostu, a s druge strane ograničit će se prostor na kojem je moguće kupanje, što je uvod u općenito promišljanje tog problema. Paralelno se rade brojni projekti koji će, također, pridonijeti smanjenju gužvi i samim time boljem doživljaju Parka, ali i očuvanju prirode.
Na Skradinskom buku kupanje je dozvoljeno od 1. lipnja do 30. rujna, na točno određenom mjestu, od plutače do mosta. Više neće biti moguće plivanje nizvodno od mosta, a na ulazu u vodu bit će postavljena drvena ograda radi povećane sigurnosti posjetitelja.

Ovo nije prvi put na se u Nacionalnom parku Krka uvodi ograničenje kupanja, ono je već zabranjeno na samim slapovima zbog očuvanja sedrenih barijera, a razlog za novo ograničenja je isti, kaže stručni voditelj u NP Krka Drago Marguš:
– Još 1985. godine smo zabranili kupanje na sedrenim barijerama. To je bila prva zabrana koju smo donijeli kako bi sačuvali sedru. Ovo je druga faza u zaštiti zbog prevelikog broja posjetitelja i velikog interesa za kupanje. Razlog je isti jer se oštećuje mrtva sedra na dnu, no ta šteta nije tolika kao što bi bila na slapištu. Svi mi znamo da nas turistički djelatnici brendiraju i kao mjesto gdje se može kupati pod slapovima ali neka ograničenja u nacionalnim parkovima moraju postojati. Ne vjerujem kako će ovo utjecati na smanjenje broja posjetitelja, no možda ćemo ovim dio posjetitelja uspjeti preusmjeriti u srednji i gornji dio toka Krke gdje zabrane za kupanje neće biti. Naša je zajednička odgovornost čuvati prirodu za buduće generacije. Skradinski buk je lokalitet koji, pored slapa kao glavne atrakcije, jedinstvenim čine pjev slavuja, plivanje ilirskog klena, glasanje zelene žabe, let jastreba, ples smaragdnih vretenaca. Da bismo sačuvali to bogatstvo i omogućili posjetiteljima da dožive sveobuhvatnu vrijednost ovog lokaliteta, potrebno je vremenskom disperzijom utjecati na protok, smanjiti gužve i povećati sigurnost.
Otkad je broj posjetitelja na Skradinskom buku značajnije porastao, radi sigurnosti i zaštite, promišlja se o organizaciji kupanja na tom lokalitetu. Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. listopada 2017. donijela Odluku o izradi Prostornog plana Nacionalnog parka “Krka”, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je proces njegove izrade, a organizacija kupanja jedna je od važnijih tema koja će kroz donošenje Plana biti regulirana, kazao je ravnatelj Parka Krešimir Šakić:
– U tom prostornom planu je potrebno za jedan duži period, narednih desetak godina, regulirati da li će i na koji način na prostoru Krke biti dozvoljeno kupanje. Mi u ovom trenutku ne bi prejudicirali na koji će to način biti riješeno već bi prije svega htjeli napomenuti da je to nešto o čemu će se u sljedećih godinu i pol raspravljati. Postoji veliki interes posjetitelja za kupanjem ispod Skradinskog buka no to s jedne strane stvara gužvu, a s druge strane postoje dileme i sa aspekta sigurnosti i sa aspekta zaštite prirode, zaključio je Šakić.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI