Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
književno
‘Terorist’ u Splitu i Zagrebu: Premijera nove knjige Emira Imamovića Pirkea

‘Terorist’ u Splitu i Zagrebu:
Premijera nove knjige Emira Imamovića Pirkea

‘Terorist’ je sutra u Splitu, a sljedeći četvrtak u Zagrebu. ‘Terorist’ će se sutra (19. travnja) premijerno predstaviti javnosti od 20.30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/2. kat), a sedam dana poslije (26. travnja) od 19.30 sati u klubu Botaničar (Marulićevev trg 6).

‘Terorist’ je naslov novog romana književnika i novinara Emira Imamovića Pirkea u izdanu VBZ-a. O čemu se tu radi?

– Terorist je priča o dva čovjeka, Novinaru i Mirzi Kasumoviću, koji su odrasli jedan pored drugog i poslije jedan o drugom nisu ni mislili niti se sreli, sve dok Mirza nije završio u zatvoru kao Terorist, a novinar završio kao Novinar. Mirza je bio ambiciozan terorist, a Novinar svakim danom gubi ambiciju za bilo što osim par dana samačkog odmora. Ovo je roman o njihovom susretu. Emir Imamović Pirke pisac je koji se ne ponavlja pa je tako i Terorist roman posve drugačiji od njegovih prethodnih. Sinteza njegovih novinarskih i spisateljskih vještina, psiholoških, socioloških i činjeničnih uvida, izrodila je ovaj važan roman koji potanko razlaže put od siromašnog tuzlanskog dječaka do lica s međunarodne tjeralice – pojašnjavaju u književnom klubu Bookvica, a koji priređuju sutrašnje splitsko predstavljanje knjige.

Uz autora, u ulozi predstavljača, gostuje Ivica Ivanišević.

Inače, Emir Imamović Pirke dugogodišnji je novinar i suradnik nekih od najznačajnijih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Piše za tjednik Express, portale Forum.tm i Bljesak, te magazin Start BiH. Objavio je pet romana: „Jel neko vidio djevojčice, kurve ratne zločince“ (2006.), „Tajna Doline piramida“ (2008.), „Treće poluvrijeme“ (2010.), „Vršenje dužnosti“ (2014.) i novotiskani „Terorist“ (2018.). Piše za televiziju, kazalište i film. Jedan od pokretača i direktor Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ). Rođen je u Tuzli 1973. godine, živio u Sarajevu, stanuje u Šibeniku. Član je Hrvatskog društva pisaca.

Knjigu “Terorist” će u zagrebačkom Botaničaru izuzev autora predstavljati i urednik Kruno Lokotar, te novnar-knjićževnik Ivica Đikić koji je romanom “Beara”također eksperimentirao s hibridnim žanrom publicisitčke fikcije, narativne publicistike…

Pirke (foto: Fališ)

Evo što o ‘Teroristu’ kaže Kruno Lokotar, urednik knjige:

– Nakon što se pripovjedač, ogorčeni novinar u doba kada su novine i novinarstvo na izdisaju, spletom okolnosti zatekne pri izručenju nekog ISIL-ovca matičnoj zemlji, Bosni i Hercegovini, otkriva da se upravo iz srca terora vratio njegov poznanik iz djetinjstva Mirza Kasumović. Premda ga se sjeća tek iz onih godina u kojima su se njihovi životi odvijali jedan pored drugog, a i to jedva, zainteresira se za slučaj, jer kako je uopće moguće da netko rođen u Jugoslaviji, u doba kasnog socijalizma, završi kao islamski fundamentalist i to nakon što je svoj put kroz balkanske ratove započeo u odori HOS-a? Što se to moralo dogoditi s njim, s društvom, je li ta transformacija uvijek moguća ili se radi o čudesnom nizu događaja koji neke ljude pretvaraju u statiste za zadatkom u povijesnim trenucima?
Peti roman Emir Imamovića Pirkea „Terorist“ je fikcijska publicistika nastala na zasadama novog žurnalizma, hibridni žanr koji obuhvaća više i prodire dublje, jer uzima najpogodnije od književnosti i novinarstva za rudarski posao prodiranja u svijet i svijest ISIL-ovca i ubojice. Ali ljudska psiha je žitko blato, glib u koji temelji razuma lako potonu, a i tko zna što ju je sve formiralo.
„Terorist“ iz književnosti crpi, između ostalog, snagu pripovijedanja, onako kako to Pirke već čini – precizno, duhovito, gotovo aforistično i lucidno – a dijalozima koji se čuju razvija karaktere i njihove drame. Publicistički studiozno se pak fokusira na istragu, kontekstualizira, esejizira, argumentira i citira. Je li to sve dovoljno da se dokuči Mirza Kasumović u kojem se demonsko sudara i izmjenjuje s tragičnim, koji je pritvorena otvorena prijetnja društvu, čovjeku, čitatelju i – ne, nije glup, niti je bez osjećaja, to nikako.

(Kruno Lokotar)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI