Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
KULTURA
Otvoreni poziv mladim umjetnicima za performativne intervencije u javni prostor gradova Osijek, Slavonski Brod, Karlovac i Šibenik

Otvoreni poziv mladim umjetnicima za performativne intervencije u javni prostor gradova Osijek, Slavonski Brod, Karlovac i Šibenik

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon u okviru programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora raspisuje javni natječaj za privremenu umjetničku intervenciju u javnom prostoru gradova: Osijek, Slavonski Brod, Karlovac, Šibenik. Natječaj je otvoren do 10. svibnja 2018. godine.

Otvoreni likovni pogon, osnovan 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, sa težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru.
Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara. Rezultat programa bit će serija od 3 umjetničke intervencije izvedene u Osijeku i/ili Slavonskom Brodu, Karlovcu i Šibeniku, koje će biti popraćene razgovorima s građanstvom, umjetničkim statementima, tekstovima, reakcijama i objavama. Umjetnici/ce čiji prijedlozi budu odabrani sudjelovat će u stvaranju kompendija umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici, koji se kroz ovaj projekt nadamo započeti. U 2018. naglasak je na temporalnim performativnim intervencijama u vidu instalacije, performansa, happeninga i sl., uz poželjno uključivanje zajednice.

Uvjeti natječaja:
– Na natječaj se mogu prijaviti umjetnice i umjetnici do 33 godine starosti, individualno ili u grupi, koji žive i rade u Hrvatskoj, a posebno se potiču prijave umjetnika koji žive u ili su porijeklom iz gradova u kojima će se provoditi intervencije: Osijek, Slavonski Brod, Karlovac i Šibenik.
– Jedna osoba ili grupa može se natjecati samo s jednim prijedlogom u jednom od navedenih gradova.
– Poželjno je da prijedlog tematizira aktualne probleme s kojima se suočavaju stanovnici navedenih sredina te da uspostavlja dijalog s lokalnom zajednicom. Kao temu rada predlažemo: iseljavanje i migracije, političke podjele, suočavanje s prošlošću i kultura sjećanja, oprost/rekoncilijacija, politika reprezentacije, diskriminacija, radništvo danas, no ohrabrujemo prijave na sve druge lokalno relevantne teme.
– Okvirni raspored realizacije intervencija: Osijek i/ili Slavonski Brod tijekom lipnja, Karlovac tijekom srpnja, Šibenik tijekom kolovoza 2018.
– Prijedlog umjetničke intervencije treba pripadati u područje privremene performativne intervencije, kao npr.: performance u urbanom prostoru, happening, event, flash mob, privremena prostorna instalacija ili intervencija i sl. Posebno će se vrednovati uključivanje zajednice i participacijski formati.
– Intervencija treba biti tehnički izvediva unutar 1500 HRK. Umjetnički honorar iznosi 5000 HRK bruto. Na raspolaganju stoje i organičena sredstva za putne troškove.
– Prijavom na natječaj umjetnik/ca pristaje na sudjelovanje u izradi e-publikacije (prvog dijela Pojmovnika iz naziva projekta) koja će dokumentirati intervencije u tekućoj godini i biti objavljena krajem 2018. godine. Isto podrazumijeva dokumentiranje intervencije te formuliranje umjetničkog statementa.
– Prijavu poslati zaključno s 10.svibnja 2018. elektronskom poštom na ured@otvorenilikovnipogon.org (maksimalno 5 MB) s predmetom „Pojmovnik – natječaj 2018.”. Prijava treba sadržavati: koncept rada (ne više od jedne stranice teksta), okvirni troškovnik, kratku biografiju i kontakt umjetnika/ce te prateći vizualni materijal (skice, fotomontaže).
Više detalja o natječaju na ovoj POVEZNICI.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI