Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Ministrica Murganić novim prijedlogom Obiteljskog zakona vraća nas u srednji vijek, u vjersku državu

Ministrica Murganić novim prijedlogom Obiteljskog zakona vraća nas u srednji vijek, u vjersku državu

Katolička država Hrvatska ( KDH ) vraća se ubrzanim koracima prema svojoj “boljoj prošlosti”. Još malo, pa ćemo ovim HDZ-ovim političkim vremeplovom ponovo doći u vrijeme inkvizicije i lova na vještice. Ministrica obitelji i demografije, Nada Murganić, dokazano inkompetentna i zahtjevima 21. stoljeća i sekularne države neprilagođena članica Plenkovićeve vlade, intenzivno radi na popravljanju svoga prijedloga Obiteljskog zakona koji je svojedobno vraćen na doradu. Kao regresivan i neprihvatljiv. Da bi ga učinila još regresivnijim i neprihvatljivijim…

Prvi je nacrt zakona vraćen na “popravni” jer je obitelj definirao isključivo kao zajednicu muškarca i žene s djecom. Bez djece, nema obitelji, smatrala je ministrica. A sada, nakon obavljenog redizajna zakona, odlučila se na diskriminaciju izvanbračnih, u odnosu na bračne zajednice. Jer, bogohulno je konzumirati brak ako on nije i službeno, formalno registriran, po mogućnosti još i crkvenim vjenčanjem.

Hoćemo li djecu ponovo učiti da je Zemlja ravna ploča?!

Prema nacrtu novog zakona, kako piše Jutarnji list, izvanbračna zajednica više neće stvarati osobne i imovinske učinke kakve stvara bračna. Dakle, ako se niste registrirali, kao da u braku i niste!?
Izvanbračni parovi, ma koliko dugo živjeli u zajednici, neće više u imovinskim i statusnim pitanjima biti izjednačeni s onima koji su brak i formalizirali. Iako su zajedno stjecali imovinu, u slučaju razlaza, neće je ravnopravno i dijeliti. Ne treba dvojiti, ako je do ministrice, da će imovinska prava pripadati dominantno muškarcu kao “glavi obitelji”, jer je to model konzervativne prakse i tradicije. Neće biti moguće ni posvajanje djece u izvanbračnim zajednicama…čime se dovodi u pitanje i ustavna kategorija jednakosti građana pred zakonom. Što će reći da je ova vlada odlučila u šestoj brzini juriti unatrag, pravo u srednji vijek.
Pogotovo što je novim zakonom, navodno, propisano i da “roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”. Dakle, ako su roditelji vjernici, djecu se neće “indoktrinirati” znanošću, konzekventno tomu ni teorijom evolucije, nego ćemo ih, valjda, ponovo učiti kako je Zemlja ravna ploča!???
Ni razvod, osobito braka s maloljetnom djecom, neće biti nimalo jednostavan, a ni jeftin. Vodit će se na sudu, ne više pred Centrom za socijalnu skrb, a roditelji će morati angažirati odvjetnike, svatko svoga, pa koliko koštaju da koštaju. Nitko vas neće pitati možete li, i imate li novca kojim ćete ih platiti. Jer, i razvod treba, u duhu crkvenog učenja o neraskidivosti bračne veze i svetosti braka, učiniti što više nemogućom misijom. Bolje je i loš brak, propovijeda Crkva, nego njegovo razvrgavanje. Žena je stvorena da služi, trpi i šuti, a ne da se poziva na nekakve Istanbulske konvencije za koje Crkva nema ni sluha ni razumijevanja. Pa je čak i ishitreni zadarski nadbiskup Želimir Puljić reterirao i ratifikaciju Konvencije sad bi, ipak, odgodio. Na neodređeno. Po mogućnosti- trajno.

Katolička država Hrvatska

O čemu se tu, zaboga , radi? Zar je hrvatska država i definitivno kapitulirala pred Crkvom i potpuno joj se predala u ruke? Pa nam vjerska nomenklatura diktira i civilni, građanski život, pravila ponašanja, programske sadržaje obrazovanja, zdravstveni i građanski odgoj, nota bene, upravlja našom slobodom i našim bićem bez ostatka…

Novi prijedlog “još starijeg” Obiteljskog zakona bit će upućen na konzultacije koalicijskim partnerima, a ako je kod njih još imalo razuma i svijesti o posljedicama ovakvog natražnjačkog definiranja obitelji, zadiranja u sferu privatnosti i dokidanja civilizacijskih stečevina, s takvim se prijedlogom neće suglasiti.

Kod prvog prijedloga, koji je proizveo sveopću konsternaciju u društvu svojim regresivnim i diskriminatornim poimanjem obitelji, stvar je spašavao sam premijer Plenković. Vratio je ministrici nacrt zakona na doradu. I ministrica ga je doradila. Tako da bude jednako neprihvatljiv kao i prvi pokušaj. A to samo govori da je ministrica Murganić apsolutno neprilagođena vremenu u kojem živi, neodgovorna prema elementarnim civilizacijskim stečevinama, zarobljena vjerskim kanonima, kao da je iz onog političkog vremeplova izašla nekoliko stoljeća prije negoli je trebala, i apsolutno ne primjećuje kako je srednji vijek davno prošlo vrijeme. Ili smo doista, a da nismo ni primijetili kad se to dogodilo, postali Katolička država Hrvatska…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI