Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
Jasenovac, komemoracija treća: Državni vrh i opet HOS-ovo “Za dom spremni!”

Jasenovac, komemoracija treća:
Državni vrh i opet HOS-ovo “Za dom spremni!”

Državni vrh, predvođen predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, danas je sudjelovao na trećoj ovogodišnjoj komemoraciji u spomen na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu, i 73. godišnjicu proboja 600 logoraša, 22.travnja 1945., od kojih je preživjelo samo stotinjak. Šef Sabora poručio je kako se nada da je ovo zadnja godina s tri odvojene kolone sjećanja i da vjeruje kako će se naći dovoljno razboritosti i hrabrosti, pa i međusobnog uvažavanja, koje će rezultirati jednom dostojanstvenom komemoracijom i zajedničkim iskazivanjem poštovanja žrtvama, ubijenim u jasenovačkom logoru smrti samo zbog svoje vjere, nacionalnosti ili političkog opredjeljenja.

Komemoraciji su, javlja RTL televizija, prisustvovali i predsjednik Vlade Andrej Plenković, te u ime Predsjednice RH, Ivan Zvonimir Čičak, koji su položili vijence i cvijeće ispred Kamenog cvijeta.
Na popisu žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu čak je 83.145 imena, a najviše su stradali Srbi, Romi, Židovi i Hrvati neskloni ustaškom režimu.
Komemoriralo se u tišini, potom je održan program u kojem su sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta te dramski i glazbeni umjetnici. A onda je kolona od oko tristotinjak sudionika krenula prema Kamenom cvijetu…
.
-Moramo poslati poruku da se takvo što više nikada ne smije dogoditi- rekao je nakon komemoracije šef Sabora Gordan Jandroković. Nije htio komentirati “soliranje” predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Spomen-području Jasenovac koji je posjetila još u petak, jer danas su tu da bi osudili ustaški režim i iskazali pijetet žtvama, naglasio je.
Kratko je, međutim, prokomentirao najavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da će u nedjelju posjetiti Jasenovac i poruku hrvatske Vlade da je , zbog svojih izjava, Vulin do daljnjega u Hrvatskoj persona non grata.
-Koriste ovakav dan, kada se komemorira žrtva, da bi slali takvu vrstu političkih poruka. Jedina moguća opcija bila je da se Vulinu onemogući dolazak u Hrvatsku- ocijenio je Jandroković, smatrajući Vulinove izjave neprihvatljivim i štetnim, pogotovo nakon incidenta koji je već izazvao Vojislav Šešelj tijekom boravka hrvatskog izaslanstva u Srbiji..
Pozvao je srpsku vlast da promisli što čini, a što se Hrvatske tiče, i dalje je spremna pomoći Srbiji na njenom putu u EU, ali na ovaj način, smatra Jandroković, to neće ići.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da su svi granični prijelazi obaviješteni o odluci Ministarstva vanjskih poslova da u ovom trenutku Vulin u Hrvatsku nije dobrodošao. Takvu je odluku isprovocirao tvrdnjom da o njegovom dolasku u Hrvatsku ” može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić” a ne hrvatski ministri, čime je pokazao potpuno nepoštivanje institucija hrvatske države.
No, kad je riječ o korištenju ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a zbog čega je hrvatsku vladu jučer iz Jasenovca kritizirao i njezin koalicijski partner, Milorad Pupovac, opet relativizacija, ovaj put od ministra uprave Lovre Kuščevića.

-‘Za dom spremni!’ nije primjeren pozdrav. Kontekst HOS-a i Domovinskog rata nikako se ne može izjednačiti s ustaškim pokretom kojeg svi zajedno osuđujemo i zato smo i danas ovdje da ga osudimo. Nikako nema politike zaborava već se provodi proaktivna politika zaštita nacionalnih manjina i svih državnih interesa- izjavio je posve neodređeno Kuščević, koji je , navodno, i danas propustio vidjeti dvojicu HOS-ovaca, na mjestu gdje je bila spomen-ploča HOS-a u Jasenovcu, sa stranačkom zastavom i grbom na kojemu stoji ustaško “Za dom spremni!”

Srpski patrijarh Irinej posvetio je obnovljeni Hram svetog proroka Ilije i održao liturgiju u Mlaki nedaleko Jasenovca gdje je bio najavljen dolazak srbijanskog ministra Aleksandra Vulina. Prije nego je proglašen nedobrodošlim u Hrvatsku…

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI