Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Greenpeace: Vrijeme je da Hrvatska “otkrije” solarnu energiju

Greenpeace:
Vrijeme je da Hrvatska “otkrije” solarnu energiju

Aktivisti Greenpeacea danas su ispred  Ministarstva zaštite okoliša i energetike raširili 6-metarski transparent s porukom resornom ministru ministru Tomislavu Ćoriću da Hrvatska zaostaje u pogledu korištenja sunčeve energije. Postavljanjem  velikog sata-budilice, simbolično namještenog na 5 do 12, pozvali su na hitan otklon od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije.

Hrvatska ima golem potencijal za korištenje energije sunca, koji se sustavno zanemaruje. Gotovo godinu dana nakon što je preuzeo dužnost, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ne pokazuje značajnu promjenu smjera, smatraju u Greenpeaceu Hrvatska. Prema dosadašnjim izjavama i najavama konkretnih projekata, Hrvatska svoju energetsku budućnost i dalje uvelike temelji na projektima fosilnih goriva – nafti, plinu pa čak i uvoznom ugljenu, koji su glavni uzrok sve razornijih klimatskih promjena, ističu iz Greenpeacea.

Sa današnje akcije aktivista Greenpeacea/Foto: Greenpeace

Hrvatska oko 40% potreba za električnom energijom podmiruje iz uvoza, što je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada je turistička sezona na vrhuncu. Iako su upravo ljeto i obala dobitna kombinacija za masovnu domaću proizvodnju struje kada je najpotrebnija, Hrvatska je i dalje na dnu ljestvice po korištenju solarne energije u Europskoj uniji, poručuju iz Greenpeacea Hrvatska.
– Posljednji je trenutak – pet do dvanaest – da ministarstvo energetike napokon otkrije sunce. Hrvatska ove godine donosi novu energetsku strategiju, a narednih tjedana Europska unija odlučuje o svojoj energetskoj budućnosti. Sada je trenutak da se olakša građanima da proizvode vlastitu energiju, jer za to postoji i potencijal i interes. Na taj način smanjit će se i računi za struju i uvoz struje i zagađenje okoliša, izjavio je Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

Zoran Tomić, direktor Greenpeacea Hrvatska/Foto: Greenpeace

Greenpeace je stručnom studijom “Prelazak Hrvatske na 100% obnovljivih izvora energije“, pokazao da je ulaganje u obnovljive izvore energije za Hrvatsku ujedno i prilika za razvoj i otvaranje desetaka tisuća radnih mjesta. Drastičnim padom cijena tehnologije, čista solarna energija postala je tržišno konkurentna. Ulaganja se posebno isplate u sektoru turizma, ističu iz Greenpeacea koji je napravio i Analizu mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj.
– Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave i štetne projekte, kao što je obnova Plomina na uvozni ugljen ili LNG terminal na Krku, i okrenuti se 100% obnovljivoj energetici za koju imamo sjajne prirodne uvjete. Godinama se već u svijetu više ulaže u obnovljive izvore energije nego u sve druge izvore zajedno. Tražimo od ministarstva i Vlade da se konačno uključe u taj svjetski i europski trend, da počnu djelovati poticajno, kao saveznik svojih građana, a ne kao servis fosilnih interesa, poručio je Tomić.

Vrijeme je da ministarstvo energetike napokon otkrije sunce/Foto: Greenpeace

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI