Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
IZDVOJENO
Društvo arhitekata Šibenik objavilo natječaj za “oživljavanje” Starog pazara

Društvo arhitekata Šibenik objavilo natječaj za “oživljavanje” Starog pazara

Kako dovesti Šibenčane na Stari pazar i kako ga “oživjeti”, pitanja su kojima su se vodili u gradskoj upravi Šibenika kada su u suradnji sa šibenskim arhitektima odlučili pokušati promijeniti taj gradski prostor.

Prijedloge koji će promijeniti sliku svakodnevne “pustoši” na Starom pazaru očekuju od, jučer, objavljenog natječaja za izradu idejne konceptualno urbanističko-arhitektonske skice za prostor Starog pazara.
-Ovim natječajem želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić najavljući krajem prošlog mjeseca plan za Stari pazar.
Sve je to dio priče o revitalizaciji stare gradske jezgre, kaže Petar Mišura, iz gradskog odsjeka za gospodarstvo, a u konkretnom slučaju odlučili su se za jedan eksperimentalan model koji se provodi prvi put u Hrvatskoj uz sudjelovanje javnosti.
-Cilj gradske uprave je oživjeti ovaj prostor jer je ogroman pritisak na sve javne površine u gradu, dok je Stari pazar ostao prazan i zanemaren, kaže Mišura.
Građani Šibenika će, dakle, nekim čudom eto konačno moći odlučivati o javnim gradskim prostorima, njihovom izgledu i namjeni. Što zaista žele na tom prostoru Šibenčani će moći reći nakon prve faze natječaja, vjerojatno već u svibnju, kada će biti organizirana javna rasprava o najboljim rješenjima pristiglim na natječaj.
Društvo arhitekata Šibenik provodi natječaj za “oživljavanje” Starog pazara, a sve detalje natječaja možete pronaći na njihovim stranicama:

NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNE KONCEPTUALNO URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKE SKICE ZA PROSTOR STAROG PAZARA U ŠIBENIKU

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI