Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
SCENA
Damir Avdić (Foto: Tomislav Sporiš)

Damir Avdić večeras u šibenskom Azimutu

Damir Avdić (Foto: Tomislav Sporiš)

Bosanski glazbenik sa slovenskom adresom večeras (subota, 7. travnja) u Šibeniku izvodi soundtrack vlastite revolucije.

Graha, Diplomatz ili Bosanski psiho, kako god ga već želite zvati… Ovog distorziranog kontrarevolucionara iz Tuzle šibenska je publika imala prilike vidjeti samo u polusatnom izdanju na FALIŠ-u. Grmljavinu iz Avdićeva grla i gitare trebalo bi uživo doživljavati barem jednom godišnje, kao osobnu katarzu nakon svih svakodnevnih stresova.
Damir Avdić je sam protiv svih, a za sve ono što nam se događa krivi su mu svi: Tito, Štulić, Dugme, korporacije, frajeri iz teretane, virtualni revolucinari, neoliberalni robovlasnici, antiglobalisti, lijevi i desni, svi su oni poput kukaca pod Avdićevom čizmom.
Njegov friški album zove se „Amerika“, na kojemu više nema ravnomjernog dijeljenja šamara ljevici i desnici, sada ih dijeli „Amerikancima“, to jest svima nama. Uspio je još jednom, izrekao je ono što niti jedan informativni program nije, niti neće.

Bosanski glazbenik, koji ne poznaje pojmove poput produkcija ili aranžman, hejter je opće prakse, namjerno proturječan, publiku optužuje i s njom dijeli krivnju, ne dopušta joj ni da zaplješće. Glazbeno gledano, Avdić je s odličnim uspjehom položio Hendrixovu filozofiju sviranja prema kojoj gitara može pričati barem jednako razumljivo koliko i sam pjesnik. S tim da kod Grahe nema nepotrebnog soliranja, njegova gitara priča punim akordima, cvili, reži, ljuti se. Bijesna je poput svog vlasnika.

Koncerti Damira Avdića neponovljivo su i otrežnjujuće iskustvo. Azimut, Šibenik. Subota, 7. travnja. Večeras!

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI