Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FILM
Čuda su moguća: Šibenik je dobio art-kino

Čuda su moguća:
Šibenik je dobio art-kino

Čuda su moguća: Šibenik je dobio art-kino. Nije travanjska šala. U organizaciji Kinokluba Šibenik u atriju Muzeja grada Šibenika se svakoga petka navečer, a kasnije možda i češće, održavaju i održavat će se projekcije vrjednijih ostvarenja filmske umjetnosti. Večeras u 20 sati je na programu Trči Lola trči, čuveni njemački film iz 1998. godine, a u kojem u režiji Toma Tykwera, crvenokosa Lola (Franka Potente) trči i prikuplja 100 tisuća ondašnjih njemačkih maraka kako bi spasila život ucijenjenom mladiću Manniju (Moritz Bleibtreu).

A novo šibensko artkino spašava život umirućoj filmskoj kinoprikazivačkoj djelatnosti u Šibeniku, barem kad govorimo o filmovima koji će se pamtiti dulje nego hollywoodske hit-limunade koje se serviraju u multipleksu u trgovačkom centru. Za to Šibenčani trebaju zahvaliti upornim entuzijastima iz Kinokluba Šibenik, a među njima i Nikici Šupe koji godinama nastoji zakrpati poderotine u kulturnoj ponudi Šibenika, kad govorimo o filmskoj umjetnosti. Proteklih nekoliko godina je prikazivao važnija filmska ostvarenja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić: taj program se nastavlja, a novost je kino u ugodnom predvorju šibenskog Muzeja.

Kako bi vijest bila još bolja i značajnija, udruženje Kinoklub Šibenik je postalo 40. član Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, svojevrsnih anđela čuvara filmske umjetnosti po gradovima i selima koji su ostali bez kino-dvorana.

Nikica Šupe, filmski izbornik, (foto TRIS/G. Šimac)

– Kinoklub ”Šibenik” je 21. ožujka 2018. primljen u članstvo u Hrvatsku mrežu neovisnih kinoprikazivača – Kino Mrežu. Četrdeseti smo član tog strukovnog udruženja i stajemo uz bok kolegama poput Kina Europe, Kinoteke, Ljetnog kina Tuškanac, Zlatnih vrata i dr. što nam je potvrda kvalitete i jasna poruka od strane Kino Mreže da smo na pravom putu što se tiče kvalitete rada i planova za budućnost. Primanju je prethodio proces predaje molbe uz predočenje referenci i preporuke postojećih članova te smo nakon detaljne analize jednoglasno primljeni – kaže nam Nikica Šupe.

Za grad u kojem su publika i niz generacija mladih od 2000. godine zakinuti za kontinuirani kvalitetni filmski program, a u kojem su stara kina sravnili bageri ili privatizirali i očerupali ‘poduzetnici’ (vidi: Kino Tesla – dokumentarni film katastrofe), ovo je doista dobra vijest. Upornost nekoliko šibenskih filmofila se isplatila.

– Ustajnost na kvaliteti programa i namjera da obrazujemo šibensku kino publiku koristeći moderne metode prezentacije filma i marketinga kao i usuglašenost sa nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva od 2017. – 2021. rezultirali su podrškom upravnog odbora Mreže te smo naše Kino u prostoru atrija Muzeja grada Šibenika legitimizirali kao mjesto gdje se poznaje, gleda i uči o dobrom filmu. To je prvi korak u stvaranju punokrvnog art-kina uz napomenu da danas pojam takvog kina ne podrazumijeva gledanje dosadne trosatne drame već je krajolik modernog filma umjetnički vrijedan i uzbudljiv. Pridodajmo tome da su nova art-kina živa mjesta susreta u zajednici kao i mjesto koje nije ograničeno samo na puko prikazivanje već i na sve popratne programe – veli Šupe.

Suprotno od prevladavajućeg razmišljanja kako više nema zainteresirane publike za ovakve projekcije, na njima uvijek ima značajan broj gledatelja. Nakon pogledanog filma se najčešće u ugodnom ozračju Muzeja, čija je uprava velikodušno izašla u susret Kinoklubu, ostane u razgovoru i raspravi o viđenome. Trendovi se mijenjaju i sve je više onih koji se ne zadovoljavaju samo time da kupe kokice, odgledaju film, ubiju vrijeme i odu kući, kaže Šupe.

Nakon što večeras Lola istrči svoje, sljedeći petak je na rasporedu britanski gangsterski film noir iz 1948. “Brighton Rock”, redatelja Johna Boultinga. Nakon toga je na redu meksički film “Heli” režisera Amata Escalantea.

Happyend: Sve kinoprojekcije su besplatne.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI